AMIT NEM TUDTÁL A NEMISÉGRŐL/2.“Ha ismerném anyád hormonszintjét, tudnám, hogy milyen vagy”

AMIT NEM TUDTÁL A NEMISÉGRŐL/2.“Ha ismerném anyád hormonszintjét, tudnám, hogy milyen vagy”

április 1, 2020 Orvosi dolgok 0

     Az a 9 hónap anyánk hasában nem múlik el nyomtalanul.:-) Ezernyi jegyét, következményét hordozzuk majd egy életen át. 

     Az előző posztban írtam az anyai nemi hormonszintek magzatra gyakorolt hatásáról, konkrétan a 2:4 ujj arány megjelenéséről és okáról.  Ebben a cikkben ígéretemhez híven folytatom ezt a témát. Most ugyanennek a hormonbehatásnak a későbbi életre gyakorolt következményeiről lesz szó.

A LÁNY MAGZAT/GYERMEK esetében:

Amennyiben az anyai tesztoszteron hatás relative erősebb,  a fizikai megjelenésben erősebben dominálnak majd a férfias/masculin jegyek.

FIÚ MAGZAT/GYERMEK esetében:

Fordított módon ugyanaz történik. Amennyiben a fiú a méhen belüli fejlődése idején relative alacsonyabb tesztoszteron behatásban részesül, akkor fizikai és pszichés tulajdonságaiban is lányosabb/feminin jellegű lesz. Ez megjelenhet majd a testfelépítésében és bizonyos  viselkedési tulajdonságokban is.

Az anyai hormonok relativ aránya végső soron hatással van számos faktorra, többek közt

  • a testsúlyra
  • a derék : csípő arányra / ez a nagyon jellegzetes női és férfi formát eredményezi/
  • a derék : mellkas arányra 

 

FÉRFIAS 2:4 UJJ ARÁNY

Szoros összefüggés van a férfias ujjforma /lásd az előző posztot!/ és a tradicionális férfias viselkedés megjelenése között. Általában elmondható, hogy minél erősebben férfias a 2:4 ujjarány, annál erősebben megjelennek a viselkedésben a “férfias” jegyek, mint az 

  • -agresszió
  • -konfliktus-kereső magatartás
    -fokozottan figyelemfelkeltő viselkedés.

-Bizonyos sportok esetén, amelyeknél előny az agresszivitás, a “férfiasabb” viselkedés jobb teljesítménnyel jár együtt.

–Férfias ujj aránnyal:

–a férfiak  megjelenésükben “férfiasabban” néznek ki, a nők viszont kevésbé attraktivak.

–A nők kevésbé “nőiesek” és vonzóak, valamint kevésbé hűségesek, mint azok, akiknek nőies az ujj arányuk.

HOGY VÁLASZTANAK AZ EDZŐK NŐI SPORTOLÓKAT?   

     Érdekes megemlíteni, hogy azokban a sportokban, ahol az erő, a gyorsaság, tehát a  férfias fizikai jellemzők előnyt jelentenek, az edzők önkéntelenül is azokat a női atlétákat választják ki, akiknek kissé férfiasabb az arcberendezésük, kisebb a mellük, kevesebb a felkarjukon a tricepsz feletti zsírszövet. Tapasztalatuk alapján úgy érzik, hogy ez együtt jár a relative magasabb tesztoszteron szinttel, ami  esélyt jelent  a jobb sporteredményekre. 

 Azokkal a nőkkel, akiknél erősebben jelennek meg a masculin/férfias jegyek és tulajdonságok, valószinűleg az erőt, gyorsaságot és agressziót igénylő sportoknál találkozunk leginkább.
     Ugyanakkor a nőies jegyekkel bíró lányok inkább az esztétikai sportokhoz vonzódnak.

     Bizonyos érdekes és jelentős összefüggést tapasztaltak egyes esetekben a nőknél megjelenő férfias ujj arány és a felnőttkori hormonszint között. Ha egy nőnek tesztoszteron hormon injekciókat adnak, akkor fokozódik az agressziv hajlama és jelentősen csökken az empátiás készsége. Mindez azonban csak abban az esetben, ha a nő férfias 2:4 ujj aránnyal rendelkezik. Ilyen módon az anyai méhen belüli hormonhatás egész életre kihathat.

     Egy másik nagy betegségcsoport esetében is jelentősége van az anyaméhben történő férfi-női hormonhatásnak.  Az étkezési zavarok, ANOREXIA, BULIMIA,   leginkább a lányokat, faital nőket érinti. Ennek az oka a relative alacsonyabb férfihormon /androgen hatás a magzati időben. Ehhez járul a lányokban a serdülőkor idején a hirtelen megnövekvő, majd magas szinten maradó ösztrogen hatás, ami ezt az arányt tovább tolja a női hormon túlsúlya felé. 

 

MI A GYAKORLATI, RÁD VONATKOZÓ JELENTŐSÉGE MINDEZEKNEK?

        A gyereknek van apja és anyja. Ezt tudjuk. De a felelősség nem egyforma. Az elején még fifty-fifty a dolog. Egy-egy sejttel indul a játszma. De aztán az apák biológiai értelemben mellékszereplővé válnak. 

 A FŐSZEREPET AZ ANYA KAPJA. 

 Benned fejlődik. Belőled épül. Tőled kapja a jót és te adod neki a rosszat. 

TE VAGY ÉRTE A FELELŐS!!!!

Ne gondold egy pillanatig se, hogy nincs hatalmas jelentősége, hogy milyen állapotban vagy! Fizikailag, szellemileg, testileg és lelkileg. 

Nem mindegy, hogy 

– egészséges vagy-e vagy sem. 

Nagyon lényeges, hogy 

  •   mit eszel, 
  • milyen anyagokat viszel be a szervezetedbe, 
  • milyen az erőnléti állapotod,
  • milyen a keringésed, 
  • mennyit alszol
  • milyen közegben élsz.

 Attól kezdve, hogy a két ivarsejt egyesül és létrejön az új élet lehetősége, már csak az anyában növekszik a magzat egészen a megszületéséig. A természet így oldotta meg az utódlásunkat. Az anyai szerep nagyságrendekkel nagyobb. Hogy ez igazságos-e? Nem. Ha eddig nem tudtátok, majd rájöttök, hogy ezen a Földön nincs igazság.:-) Az anyai főszerepnek nagy ára van:

TE VAGY A FELELŐS A MAGZATODÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük