AZ ÍZFOKOZÓK VILÁGA

AZ ÍZFOKOZÓK VILÁGA

április 22, 2020 Tévedések hálójában 0

AZ ÉLELMISZERIPAR NEM ENNI AKARJA A TERMÉKEIT, HANEM ELADNI.

     New Yorkban, Manhattan közepén van egy nagy befolyású konszern. 

     521 West 57th  New Street, New York, NY 10019. Hosszú cím, de annál kevésbé feltűnő és rövid cégnév a bejáratnál: IFF, csupán 3  szerény betű.  International Flavours and Fragrances. 

Ami a falak mögött történik, az minden, csak nem a szerénység: ez a cég a világ legnagyobb íz- és illat előállítója. Csak semmi feltűnősködés, diszkrétek és titokzatosak. Éves forgalmuk 2 milliárd dollár fölött van. A befolyásuk hasonlóan hatalmas, ők befolyásolják milliók ízlését, azt, amit emberek milliói esznek.

Nagyon kreativak, megállás nélkül találnak fel új aromákat és ízélményeket. Uralják a 

  • — levesporok
  • — a mélyhűtött pizzák
  • — a húskészítmények
  • — a rágcsálnivalók és chipsek
  • — a bébitápszerek
  • — a joghurtok, és mék sok más finomság ízét.

 

Értenek az ízmegváltoztatás intelligens módszeréhez:

  • -kémiai anyagok segítségével például kellemes eperízt tudnak létrehozni
  • -cigarettáknál  édes, gyümölcsös vagy faszerű ízt
  • -4.988.532 számú találmányuk pedig a mesterséges édesítőszerek édes ízét erősíti fel, miközben a kellemetlen keserű mellékízt megszünteti.

     Ha reggelire Nesquicket iszol, a laboratórium ízeit nyeled, ha jobban szereted az amaretto ízű kávét a vaníliásnál, akkor szintén. A Müller cég tejberizse a kémikusok művészetének köszönhetően olyan finom. Az Iglo ízletes spenótja, a Maggi spárgalevese, vagy a zacskós szilvás derelye…..mindez aroma. Még az egyszerű Bonduelle zöldborsó vagy kukorica is— a lombikok nélkül mind íztelen lenne

Nehéz elhinni? Pedig igaz!!!!!

AZ ÉLELMISZERIPAR ÁLTAL KÍNÁLT ÉTELEK KÖZT SZINTE MÁR NINCSENEK AROMAMENTES TERÜLETEK.

     Eredeti francia croissant? Lipton jeges tea?  Lindt tejcsoki? Mind aromatizáltak.

     A laboraromák a modern élelmiszergyártás legfőbb anyagai közé tartoznak. Nélkülük az iparilag előállított termékek élvezhetetlenek és eladhatatlanok lennének. Az aromákra azért van szükség, hogy az íztelen alapanyagokat ehetővé tegyék, valamint, hogy a gyártási eljárások kellemetlen mellékízeit eltüntessék.

+++ Miért van erre szükség? Mi történt az ízletes, finom, ínycsiklandozó alapanyagokkal?  +++

     A bonyolult ipari eljárások eltüntették ezeknek a dolgoknak az ízét. A nagyipari mezőgazdaság igyekszik megfelelni az ipar igényeinek, hogy a paradicsom, a burgonya, a borsó vagy a zöldbab

  • — legyen könnyen termeszthető
  • — gyorsan nőjön
  • — sokat teremjen
  • — legyen olcsó
  • — strapabíró legyen
  • — állja ki a gépi feldolgozás legkeményebb megpróbáltatásait is.

Az íz eközben háttérbe szorul. 

 AZ ÉLELMISZERIPAR NEM ENNI AKARJA A TERMÉKEIT, HANEM ELADNI.

     A gyártási folyamat végeredménye gyászos lenne, ha nem lennének az illúziókeltő aromák. A levesporból tyúkhúslevest akar a vásárló.  A Knorr Tyúkhúslevese csigatésztával például 2 g szárított tyúkot tartalmaz granulátum formájában. Ez kb 7 g eredeti tyúknak felel meg. Hogy lesz ebből tyúkíz 4 tányér leveshez? Egy kis aromával!

     Nem csak a levessel van baj. Problémás a kenyér, a zsemlék és a sütemények is. A croissant, a baguett, a fincsi kis édes sütemények  a kémiának köszönhetően olyan ízletesek.Az előállítási és sütési folyamat túl gyors napjainkban, az ízek nem tudnak kifejlődni. Egy-egy csipetnyi porocska azonban csodákra képes.

     Ki ne emlékezne a Fornettik messze szálló, vevőcsalogató illatára?

     Az aromák elérték a bortermelést is. 2002 óta a belga Stiernon cég piacra hozott egy olyan terméket, ami a megtévesztésig utánozza a fahordókban érlelt bor zamatát. 100 l-hez mindössze 4 g szükséges. Az első évben 5 tonnát adtak el ebből az anyagból, a következőben 15 tonnát….a világ minden tájára.

     Az ízváltozásokhoz sokszor egészen minimális mennyiség is elegendő.

  • — A 2-acetyl-1-pyrolin, amely a kenyérhéj ízéért felel, kilónként már 70 milliomodnyi gramm mennyiségben is elegendő. 
  • — A methenthiolból ugyanakkor egy literben már 0,2 milliárdnyi gramm /0,0000000002/ képes friss grapefruitlé ízének  benyomását kelteni.
  • — Abból az  anyagból, amely a joghurtot mogyoró ízűvé varázsolja, elegendő 5 mg 1 millió liter víz ízesítéséhez” /Hans-Ulrich Grimm/
  • Ezeknek a bosszantóan csúnya nevű adalékoknak nem írják ki a nevét, de mindannyian találkoztok velük a termékek cimkéin, olyan apró betűkkel, hogy ahhoz biztosan nagyító kell. Ezek az E-adalékok. Igy már ismerős, ugye?

     Egy pár évvel ezelőtti adat szerint az Európai Unió évente 170.000 tonna iparilag előállított aromát használ fel. Ehhez jön még a GLUTAMÁT, mint nagyon kedvelt ízfokozó, ami szintén a legtöbb termékben megtalálható, és önmaga megérne majd egy külön posztot. Glutamátból kb 100.000 tonna fogy évente Európában.  

     Mindannak, amit az emberek megesznek, több, mint a fele mesterségesen ízesített. Mindez függ az étkezési kultúrától is. Az olaszok esznek a legkevesebb mesterséges ízfokozót, a hollandok és az angolok a legtöbbet.

     Németországban az élelmiszerek 75%-a, míg az USA-ban 95%-a ipari termelésből származik. Magyarországról nem tudok adatot írni.

     Miért tárhatok elétek ilyen döbbenetes adatokat?  Mert az emberek egyre jobban szeretik a kész dolgokat, köztük a gyárban készült ételeket. Számítógépes játék, TV, mobiltelefon, laptop minden háztartásban van. Konyha azonban már sok helyen nincs. 

Mielőtt magad is megteszed, gondolkozz el azon, hogy a legfontosabbat, az életedhez a legszükségesebbet, az ételeid elkészítését mérnökökre, technikusokra és vegyészekre bízod.

      Ahelyett, hogy  megfelelő helyről jó minőségű alapanyagokat vásárolnál és elkészítenéd saját magad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük