A C-VITAMIN MÍTOSZ

A C-VITAMIN MÍTOSZ

április 19, 2020 Tévedések hálójában 0

 

Mindjárt kiderül, hogy nincs értelme C vitamint szedni. 

Hááááát, ez megint egy rázós téma lesz. Sokaknak megüli majd a gyomrát. 

  • -A lelkileg túlérzékeny nacionalisták,
  • – a vitamin-meghajtásúak, 
  • -a táplálékkiegészítők C-vitamin szekciójában érintettek 
  • -és még sokan mások

jobb, ha nem is olvassák tovább ezt a cikket, mert nagyon fog fájni nekik. Még nekem is fájt, amikor először olvastam hiteles forrásból, hogy

NINCS ÉRTELME C-VITAMINT SZEDNI.

     A hiteles forrás Dr. Clemens Zsófia agykutató, neurobiológusnak, a Paleomedicina munkacsoport tudományos irányítójának az Amerikai Evolúciós Orvostudományi Társaság (Ancestral Health Society: AHS) tudományos folyóiratában megjelent átfogó elemzése a C-vitaminnal kapcsolatban. /Vitamin C and Disease: Insights from the Evolutionary Perspective/

Az említett cikk legfontosabb idevonatkozó megállapítása, hogy 

+++ “eddig egyetlen orvostudományi vizsgálat sem bizonyította, hogy a kiegészítőként szedett C-vitamin hatékony lenne, akárcsak a náthában, vagy a daganatos betegségek gyógyításában. Konkrétan nincs haszna a bekapkodott C-vitaminnak.” +++

     Tudom, hogy Szent-Györgyi hazájában egy ilyen állítás szentségtöréssel egyenértékű. Mégis azt javaslom, hogy olvassatok és figyeljetek tovább, mert a tudományban nincs helye az érzelmeknek. Ahogy a kutató mondja: 

A BIOLOGIA NEM ISMERI A KOMPROMISSZUMOT.

     Már a legelején szeretném tisztázni a pontos állítást. Nem arról van szó, hogy nincs szükségünk C vitaminra. Maga a vegyület létfontos az anyagcseréhez. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában jut be a C vitamin a szervezetünkbe. Nézzünk néhány állítást, Dr Clemens Zsófiától!

1. Ha valóban egészséges ételeket eszünk, akkor elég C-vitaminhoz jutunk az ételeinkből. Persze ehhez először helyére kell tenni azt, hogy mi is tartozik bele az egészséges táplálkozásba. Ha nem táplálkozunk egészségesen, akkor viszont teljesen mindegy, hogy szedünk-e C-vitamint, mivel a tablettákban vagy kapszulákban szedett C-vitamin NEM HATÉKONY:.

2. Jelenleg nincs olyan tudományos vizsgálat, amelyik a szájon át szedett vagy az intravénásan adott C-vitamint hatékonynak és hasznosnak találta volna bármely megbetegedés vagy a halálozás csökkentésében, 

vagy ami szerint az intravénás C-vitamin lényegesen befolyásolná a rákbetegség kimenetelét. 

A C-vitamin sem intravénásan adva, sem máshogy nem hosszabbítja meg a rákbetegek életét.

3. A C-vitamin fontos az egészséghez, de mesterséges formában, kiegészítőként adva, nem segít hozzá a betegségek távol tartásához.

4. A C-vitamint nem a zöldségekben és gyümölcsökben kell keresnünk.

5. A növényi környezetben megtalálható C-vitamin teljesen másképpen viselkedik biokémiai szempontból mint az állati táplálékban előforduló. 

-A hőkezelés is másképp hat a növényi és az állati C-vitaminra.

Ezzel kapcsolatban megint túl kell tenni magunkat egy régi beidegződésen: NEM MINDEN C VITAMIN BOMLIK LE HŐ HATÁSÁRA, hanem csak a zöldségekben és gyümölcsökben található. Illetve az, ami tabletta, kapszula formájában van, ezért nem ajánlott forró teába dobni a C-vitamint. 

-Az állati forrásokban található C-vitaminnak meglepően nagy a hőstabilitása.

6. A növényekben vannak olyan anyagok, amelyek a C-vitamin felszívódását kifejezetten gátolják, mint például a polifenolok, amelyek bár rendelkeznek antioxidáns tulajdonságokkal, ettől még egyáltalán nem veszélytelenek.

7. A C-vitamin és a glükóz között, mivel molekulaszerkezetüket tekintve hasonló molekulák, kompetitív antagonizmus áll fenn. Ez azt jelenti, hogy a glükóz gátolja a C-vitamin felszívódását és a szervezeten belüli hasznosulását. Mivel A GYÜMÖLCSÖK ÉS A ZÖLDSÉGEK nagy mennyiségű szénhidrát környezetében tartalmazzák a C-vitamint, ezért NEM TEKINTHETŐEK MEGFELELŐ C VITAMIN FORRÁSNAK.

8. Téves az a koncepció, hogy a C-vitamin adásának folyamatosnak kell lenni az ideális felszívódás érdekében. Nem kell. 

-Minden ember egyformán rendelkezik azzal a képességgel, hogy a C-vitamint bizonyos sejtekben, szervekben felhalmozza. 

-Ez szintén ellentétes azzal a tévhittel, miszerint a C-vitamin, mint vízben oldódó vitamin, hamar kiürül a szervezetből.

+++ Nagy a baj, igaz? Ledől egy mítosz és szembesülnöd kell azzal, hogy amit eddig gondoltál azt bizony ki kell cserélni valami másra. Van erre egy nagyon jó közhely: Jobb későn, mint soha. +++

Lássuk a megoldást!

HOL TALÁLHATÓ ÉS HOGYAN JUTUNK JÓL HASZNOSULÓ C VITAMINHOZ?

-Állati forrásokból. 

-Húsokból és belsőségekből. 

-Az állati forrásokban található C-vitaminnak meglepően nagy a hőstabilitása.

-máj

-bőr

-velő

-vese

-mirigyes szervek

— Ezekben a szervekben koncentráltan található meg C-vitamin, mivel felhalmozzák azt. 

–Ezekben a belsőségekben a vérszinteket akár ötvenszer meghaladó C-vitamin érték mérhető.

—A C-vitaminpótlás szükségtelen az állati alapú táplálkozás mellett. 

— Az javasolható, hogy jó minőségű állati eredetű élelmi forrásokból szerezd be a szükséges vitaminjaidat.

Ahogy azt a tudományos cikk sokat idézett szerzője, dr Clemens Zsófia is elmondja: 

“Ezek a következtetések semmit nem vonnak le Szent-Györgyi tudományos érdemeiből, aki egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem „felfedezte”, hanem izolálta a C-vitamint, a Nobel-díjat pedig a sejtlégzéssel kapcsolatos biokémiai felismeréseiért kapta.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük