Egészséges életmód

A testi és lelki harmónia megteremtése egy folyamat eredményeként jön létre. Nem megy egyik napról a másikra és nem alakul ki véletlenül. Tudatosan és következetesen kell rá törekednünk, mert ez az alapja annak, hogy tartósan boldog és egészséges életet élhessünk.

Hogyan valósítható meg?

A 8 alappillér erősítésével és tökéletesítésével. Ezek a következőek:

Táplálkozás

Mozgás

Víz
Napfény

Levegő

Pihenés

Mértékletesség

Lelki egyensúly

A helyes táplálkozás legfőbb célja az egészség megőrzése és a test karbantartása.

 Az evés nem élvezeti forrás. Optimális esetben nem az ételek íze, élvezeti értéke az elsődleges szempont, hanem az, hogy mennyire szolgálja a testünk egészségét. Ha nem vesszük figyelembe a táplálkozás szabályait, akkor jólétünk szabályozását engedjük kicsúszni a kezünkből.

A szervezetünk MOZGÁS nélkül leépül. A rendszeres mozgás jót tesz a testi és lelki egészségünknek is. Nem túlzás azt mondani, hogy létfontosságú. Javítja az állóképességet, a teljesítőképességet, nagy szerepet játszik a testsúly szabályozásában. Tudatos élvezeti forrás, amit birtoklunk és irányíthatunk.

Az emberi test  több, mint 70%-a VÍZ. Megfelelő mennyisége és  minősége meghatározó az egészség megőrzéséhez. A testünkben zajló biológiai, mechanikai és kémiai folyamatok közege. Szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában is.

A napfény maga az élet, szoktuk mondani.

Jelenléte ritmust és ciklikusságot ad az életünknek. Nélküle a növények nem termelnének oxigént, nem kelnének ki a magok, és megfagynánk. Immunerősítő, fertőtlenítő hatása van és javítja a kedélyünket. Alapvetően befolyásolja fizikai és lelki állapotunkat.

Minden élőlénynek szüksége van LEVEGŐre. Nélküle az ember csak néhány percig tud élni. A jó minőségű levegő jó hatással van a szervezetre. Szükségünk van rá a bevitt táplálék elégetéséhez, az energia előállításához is. Az agy jobb oxigénellátottsága pozitívan hat a működésére az ébrenlét idején, valamint javítja az alvásminőséget.

A PIHENÉS a napi ritmus része. Az aktivitással egyenrangúan fontos. Mind az aktív pihenés, mind a lazítás fontos szerepet kell, hogy kapjon a mindennapjainkban, hisz alapvető hatással van az életminőségünkre.

Mértékletesség

Az ide vonatkozó mondás szerint:  “Rosszból semmit. Jóból mértékkel.” Ez a tanács az élet minden területén megállja a helyét, vonatkozik az evésre, munkára, sportra, szórakozásra. Számomra leginkább az önuralmat jelenti. A az ember minőségi életet szeretne élni, tudni kell nem-et mondani.

Az egészséges életmód egyik legfontosabb összetevője a LELKI EGYENSÚLY. Az egészség  állapota csak akkor valósulhat meg, ha a testi és lelki jóllét egyszerre fennáll. A lelki egyensúly nem a véletlen eredménye. Akár csak a testünket, a lelkünket is gondozni, ápolni kell. Tudatossággal, odafigyeléssel, időnként erőfeszítéseket téve, máskor inkább engedve.

Az egészséges életmód részleteinek bemutatásával talán egy kicsit kézzelfoghatóbbá válik, hogy az élet mely területeit érdemes harmóniában tartani ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

Érdekel