EGY KIS JOGHURT JÖHET?

EGY KIS JOGHURT JÖHET?

augusztus 6, 2020 Tévedések hálójában 0

“Porok vannak, vegyszerek, aromák és ízfokozók. Ezekből készülnek a joghurtok.”

     A gyümölcsös joghurt nálunk is annyira népszerű, hogy kizárt dolog elkerülni. Már a kisbabák is hamar megismerkednek vele, mert szívesen megeszik. A legidősebbeknek sem gyűlik meg vele a baja, nem kell rágni és tápláló. Rágni tényleg nem kell. Azt viszont nézzük már meg, hogy konkrétan mivel táplálod magad!

Hadd kezdjem egy személyes történettel! 

     Jópár évvel ezelőtt, amikor még sok gyümölcsös joghurt fogyott a háztartásunkban, és még biopiacra sem jártam, általában tálcánként vettem a Danone Könnyű és finom gyümölcsös joghurtokat. Praktikusabb volt így, nem potyogtak szét a bevásárlásnál. Volt otthon vagy 30-40 darab akkor is, amikor olvastam egy “tényfeltáró” írást fotókkal illusztrálva egy kirúgott, sértett vezető beosztású Danone alkalmazottól, aki elmondta, hogy  a gyárban sosem fordul meg a tejszállító tartálykocsi. Hiába a sok nagyszerű szlogen, az egész csak átverés. Porok vannak, vegyszerek, aromák és ízfokozók. Ezekből készülnek a joghurtok. Mérlegek vannak ott és kémcsövek, vegyészekkel és élelmiszer szakértőkkel. De a joghurt az náluk nem friss  tejből készül. A fotók kiválóan bizonyították mindezt.
     

     Nos, ha igaz, ha nem,  ez elég is volt nekem ahhoz, hogy másnap a bejárónőnknek ajándékozzam az egész készletemet, amit ő nagy örömmel el is vitt a hűtőmből. Mindez júniusban történt.
    

 Valahogy azonban egy sárgabarackos kis dobozka ott maradt és elbújt.  Túlélt több hűtőtakarítást, mivel sosem minősítette senki romlottnak, maradhatott. Én karácsonykor szembesültem vele, hogy a joghurt dacolt az elképzelésemmel és még mindig nálam van. Elmeséltem a vendégeinknek és kíváncsian felbontottuk. Mindenki végigszaglászta, és azt mondták, hogy ez friss. Csak a lejárati dátum volt júniusi.:-)
A felbontott joghurt a kísérlet kedvéért maradhatott a hűtőmben . A szanálás 1 éves évfordulóján, a következő év júniusában jött el az a pillanat, amikor megkóstoltam. Hibátlanul tökéletes volt. Aznap dobtam ki. Minden élelmiszeripart megjárt joghurtot és tejterméket örökre és végleg eltávolítottam az életünkből.
Azóta sajnálom ezt az elhamarkodott lépést. Vajon meddig lett volna még ízletes és finom az az árva sárgabarackos Danone?  Érdemes lett volna kipróbálni.

     Azóta már nagyon sokat tudok az élelmiszeripar “bűneiről”. Maradjunk közel a két héttel ezelőtti cikkem témájához, és ezúttal lássuk, hogy mi a helyzet a gyümölcsös joghurtokkal! Az itt következő tényfeltárást nem én végeztem, hanem H. U. Grimm, akire már korábban is hivatkoztam.

     A kulináris érzéki élményekre vágyók szinte mindannyian szeretik az epret. Fagylalt, desszert, krém és joghurt….jöhet bármilyen formában, csak eperízű legyen. Még a szkeptikusok ellenkezését is legyőzi az élmény, ha igazi eperdarabokat éreznek a szájukban. Ugyanakkor előttünk a mindent kizáró statisztikai valóság, hogy a világ teljes epertermelése az amerikai eperszükséglet 5%-ának a fedezésére lenne csak elég. Nagyjából hasonló adatok vonatkoznak a mandarinra,  a málnára, sárgabarackra vagy a meggyre is.

Aki olvasta az előző cikket, az már tudja, hogy:

AZ ÉLELMISZERIPARBAN AZ ÍZ GYAKRAN FÜGGETLENEDIK A TERMÉSZETTŐL.

Az eperjoghurt olyan gyümölcsöt utánoz, ami ott sincs. Csak egy kis kémia kell hozzá.  Micsoda világot élünk! A vegyészek lettek az új chéf-ek.

     Az EHETŐ és EHETETLEN határa megszűnt. A fűrészporból jó ideig legfeljebb csak pozdorjalapokat gyártottak. Napjaink haladó világában már eperaroma is készül belőle.

A pontos eljárás titkos, de nagy vonalakban így írja le egy élelmiszer mérnök:

     “Veszünk egy kis fűrészport, pontosabban ausztrál fűrészport. Elkeverjük alkohollal, vízzel és néhány egyéb titkos összetevővel. Mindezt egy kicsit főzni kell, és hamarosan kellemes, természetes eperaromát kapunk. Enyhén megváltoztatott receptúrával a mutált főrészpor málnaaromaként is szolgálhat, képes azonban akár a kakaóra, a csokoládéra vagy a vaníliára is megtévesztően hasonlítani.”

MEGTÉVESZTŐEN???????

     Szerintem ez konkrétan csalás. A törvények és szabályozások szintjén azonban nem az. Az ilyen módon készült aromák természetazonosak. Végül is a fűrészpor vitathatatlanul természetes anyag, nem? 

     Háááát, kedveseim, konkrétan ezt eszitek. Mi más lehetne egyáltalán az állagát és ízét egy teljes éven át hibátlanul megőrző gyümölcsös joghurt? Csakis valami szörnyűség.

     Ellenpéldaként: tudjátok, hogy mit csinál a biojoghurt? Ami igazi tejből készül igazi gyümölcs felhasználásával? Az 5. napon a hűtőben tartva is elkezd felforrni.

     Ha eszel tejtermékeket és szereted a gyümölcsös joghurtot, akkor  a legeslegbiztosabb tippem az, hogy vegyél natur biojoghurtot és magad tegyél bele valamilyen biogyümölcsöt. Abban nem lehet semmilyen átverés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük