AMIT NEM TUDTÁL A NEMISÉGRŐL 1. A 2:4 ujj-arány

AMIT NEM TUDTÁL A NEMISÉGRŐL 1. A 2:4 ujj-arány

április 1, 2020 Orvosi dolgok 0

     Ha valakire ránézel, általában nem hibázod el, hogy az illető férfi vagy nő.  Gondolkoztál már azon, hogy honnan tudod? Nincs sok különbség. Persze….ahogy vesszük. De valójában sokkal kevesebb a különbség, mint képzeled.

1. Genetikai különbség:   XX  vagy XY kromoszóma.

2.  A nemi szervek különbözősége.

3. A legnagyobb különbség a férfi és nő között az elsődleges nemi hormonok arányában van.

     A nőkben ez az ösztrogen és a progeszteron, férfiakban a tesztoszteron.

    Mindkét nemben megtalálható mind a három hormon, felnőttekben azonban nagyon különbözik az egymáshoz viszonyított arányuk. A nők tesztoszteron szintje például csak 1/10 vagy 1/30 része a férfiakénak. A férfiak ösztrogen és progeszteron szintje hasonlóan alacsonyabb a nőkéhez viszonyítva.
Ezek az eltérések egyértelművé teszik, hogy a férfi és a női szervezet élettani működésében is jelentős különbségek lesznek.

     A két nem közti különbségek nem feltűnőek a gyerekkorban. A kisfiúk és kislányok felépítésükben és működéseikben is többé-kevésbé azonosak. Ha vannak is különbségek, azok nem jelentősek. A kislányok valamivel alacsonyabbak és valamivel több a zsír%-uk.

         Ahogy a  pubertás idején a belső nemi szervek működésbe lépnek és a hormonszintek meredeken eltérnek egymástól a két nemben, azonnal megjelennek  a nemek közti fizikai és élettani különbségek. A nőknél megjelenik a jellemző testzsír eloszlás, ami az alsó testfélen kifejezett és a nőies csípő és comb formát adja, a fiúknak az izomtömege nő, a zsír%-a csökken.  Én nem mondom, hogy ez igazságos, de a természet rendjébe nem szólhatunk bele. 

     A férfi-női hormonszint arányában történő kicsiny változás is nagy hatással van a későbbiekben mindvégig a férfi és női külső jegyekre. Nőkben például a tesztoszteron szint kis növekedése is jelentős férfias irányú változásokat okoz.

     A pubertáshoz hasonló drasztikus változás a nőknél a menopauza idején történik, amikor a fiatalkori hormonszint gyakorlatilag nullára csökken. 

JÖJJÖN MÁR AZ ÉRDEKESSÉG!!!!!!!   UGYE?? 🙂

     Az érdekesség a harmadik nagy hormonális változással, a terhességgel kapcsolatos. A terhességgel és a magzati léttel, ami, ugye, elválaszthatatlan egymástól.

   Az ember biológiájának a kialakulása és megalapozása a magzati korban történik.

A várandós nő 

  • -étrendje
  • -az őt érő környezeti  és egyéb hatások

drasztikusan és folyamatosan befolyásolják a későbbi betegségek kialakulásának rizikóját a méhében  fejlődő kis lényre vonatkozóan . Különös tekintettel az agy fejlődésére, a későbbi elhízásra vagy a cukorbetegség kialakulására.

    Nagy szerepe van a női hormonszinteknek is a baba fejlődésében. Az  anyai ösztrogen és  tesztoszteron egymáshoz viszonyított aránya jelentős hatással lesz az utód későbbi fizikai megjelenésre,  annak férfiasabb vagy nőiesebb küllemére. 

A magzati korban ért hormonhatásnak konkrét testi megnyilvánulása is van.

 Ezt nevezik 2:4 ujj-aránynak, ami  a második /mutató/ és a negyedik /gyűrűs/ ujj hosszának az aránya.

FÉRFIAS FORMA:

Ha az anyai tesztoszteron hatása relative erős, akkor a mutató ujj tipikusan rövidebb, mint a gyűrűs ujj.

NŐIES FORMA:
Ha az anyai tesztoszteron hatás gyengébb, akkor a 2. és 4. ujj egyforma hosszú, vagy a gyűrűs ujj a rövidebb.

És bár ez az arány a későbbi felnőttkorban nincs hatással a hormonszintekre, mégis tisztán utal a magzati korban jelenlevő hormonhatásra.

Ha a lány magzat relative nagyobb tesztoszteron hatásnak van kitéve, akkor karakterében kissé férfiasabb megjelenésű lesz majd.

Mindez fordítva is így van: a fiú magzat, ha kevesebb anyai tesztoszteronnal találkozik, akkor testfelépítésében és viselkedésében is kissé nőiesebb lehet majd az élete során.

Ez a 2:4 ujj-arány összefüggésben van a csípő:derék aránnyal, bizonyos betegségek előfordulási valószínűségével, sőt viselkedési valamint fizikumbeli jellemzőkkel is.

Mivel az ezekre való kitérés nagyon hosszúvá tenné ezt a posztot, ezeket egy következő alkalommal mondom majd el, ha érdekel benneteket.

Ugye, hogy olyat mondtam, amit eddig a legtöbben nem tudtatok?:-) Na, ugye! Jó szórakozást! Nézegessétek csak a kezeteket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük