NE CSAK EGYÉL, IGYÁL IS!!!!

NE CSAK EGYÉL, IGYÁL IS!!!!

március 31, 2020 Egészséges táplálkozás 0

 

Igyál eleget…..ez a mondat nagyon sokszor szembe jön velünk és a legtöbben továbblapozunk. Unjuk.

     És ha elmondanék néhány fontos dolgot a folyadékpótlással kapcsolatban, amire lehet, hogy eddig nem gondoltál???

MIÉRT KELL  AZ OPTIMÁLIS HIDRATÁLTSÁG?

 Testünk mintegy 60%-a víz. Az optimális víztartalom mellett

  •   ideális a közeg az anyagcsere folyamatokhoz,
      megfelelő a  vérmennyiség és jó a keringés, 
  • megfelelő a felszívódás
  • megfelelő az izomműködés
  • jó a veseműködés
  • rendben van a hőháztartás.

 

MIKOR és MENNYIT igyál?

     Nagyon egyszerű a képlet. Akkor igyál, amikor szomjas vagy és annyit, hogy jól érezd magad tőle. Ez majdnem teljesen igaz, kis módosításokkal. Hohó! Majdnem elfelejtettem mondani, hogy vízről beszélek!!!

Semmi esetre sem:

-cukros üdítőkről

-cukormentes üdítőkről 

-gyümölcslevekről vagy 

-alkoholos italokról.

     Egészséges, normálisan táplálkozó felnőtt ember nem felejt el inni napközben, mert ha a hidratáltsága kissé csökken, máris megszomjazik. A napi megfelelő folyadékbevitel kisebb testsúly esetén a testsúly 4-5%-a, nagyobb súlyúaknál 3-4%-a. Ez azt jelenti, hogy pl egy 50 kg-os nő esetében 2-2,5 l, egy 100 kilós férfinál pedig kb 3-4 liter. Ezt tájékoztatásként mondom, hisz tudjátok, hogy az átlagostól eltérő körülmények befolyásolhatják a szükségletet és a kellő mennyiséget. 

 

Mindenképp többet fogsz és többet is kell inni, ha

  • fokozott fizikai aktivitást végzel
  • melegebb az idő 
  • lázas vagy
  • sósabban ettél.

MI A HELYZET AZ ÜDÍTŐKKEL?

      A cukrosakat tekintsd eleve ellenségnek! Fölösleges kalóriák mindössze. Ellenben nagyon finomak. Hadakozol magaddal, hisz ott állsz a tudás és a vágyaid kereszttüzében. Szabad akarattal rendelkezel. 

Ha akarod megiszod. Ha okos vagy, akkor nem.:-)

 

CUKORMENTES ÜDÍTŐK

Diet Coke, Zero, light italok…..FELEJTSD EL!!!!

Mindegyikben valamilyen édesítőszer van. Ezek az anyagok állatkísérletekben károsnak bizonyultak. Emiatt nemrég egy hosszabb, rémísztő postot adtam közre róluk ezen az oldalon.
Az a baj ezekkel, hogy mind káros cukorpótló szereket tartalmaznak. Ráadásként aromákat. Mert azt ugye nem gondolod, hogy a málnaízű üdítő találkozott valaha a gyümölccsel?

 

GYÜMÖLCSLEVEK

     Gondoljunk csak a legjobbnak és az egészségesnek hitt frissen facsart gyümölcslevekre! NE-NE-NE!!!! Túl sok a cukor bennük, ráadásul a fruktóz, amit mindenképp jó lenne teljesen elkerülni, mert kis híján igaz, hogy az minden bajod forrása. Ne gyere azzal, hogy “de a vitamin….” Erre azt mondom: FRUKTÓZ!!!!! Kérlek, ne nyissunk erről vitát! Aki nem tudja még, annak szívesen elmondom, hogy mi a baj a fruktózzal. Remélem érdekel, ha azt hallod, hogy a gyümölcscukor, az bizony, az  ellenséged.

    A cukros italoktól szomjasabb leszel, nem tudsz eleget inni belőlük.

   Ennek az az oka, hogy a szénhidráthoz a szervezet 3-szor annyi vizet tárol. Tehát ha megeszel 25 dkg szénhidrátot egy nap, ahhoz 75 dkg víz is bent marad, tehát máris felugrott egy kiló. Csak mondom…. Ez azonos módon vonatkozik az ételekre és az italokra.

ALKOHOLOS ITALOK

     Gondolom, ezt a legtöbben tudjátok, hogy szomjúságra nem a sör vagy a fröccs az ideális. Az alkohol nem javítja a hidratáltságot, mert vizet von el a szervezettől, tehát mire lebomlik, viszonylag jelentős vizet von el. Gondolom, emlékszel, hogy ha kicsit többet ittál valamiféle alkoholból, akkor nagyon szomjas voltál utána.

A MENNYISÉG KÉRDÉSE A GYAKORLATBAN

     Figyelj a vizeleted színére! Megfelelő hidratáltsági szint esetén a vizelet színe világossárga, ha ennél sötétebb, folyadékra van szükséged, ha pedig átlátszó, vízszínű, akkor egyelőre nem kell többet innod.

 

REGGELI JÓTANÁCS

     Ébredés után közvetlenül, első napi tevékenységként igyál meg 0,5-1 liter langyos vizet! Majd ez után menj zuhanyozni, öltözz fel, készítsd el a reggelidet, ha akasz , igyál teát, kávét mostmár….. A lényeg, hogy a napindító víz meglegyen legalább fél -1 órával az első étkezés előtt.

     Amikor ezt először hallottam, akkor 1 l volt az ajánlás. Gondoltam, biztos tévedés lehet, ezért rákérdeztem. Nem volt tévedés. 

 

???MIÉRT???

    – Este vacsora után már általában nem iszol sok folyadékot, hogy ne kelljen éjszaka felébredned miatta. Hogy nyugodtan alhass. De a szervezetednek hiányzik!!!!

     – Majd alszol 6-8 órát, mindvégig párás levegőt lélegzel ki, meglehetősen sok folyadékot veszítve ezzel.  Reggelre már jelentős a vízhiányod. 

    – Reggel eszel valamit, és iszol egy kávét vagy teát. Lehetőleg erősebbet, hogy felébredj. Az megint vizet von el a testedből.

  Így kezded a napodat. Nagyon jelentős vízhiánnyal. A véred kicsit sűrűbb, az oxigénellátottságod nem optimális….KELL EZ NEKED?  Dehogy kell!

   Idd meg azt a vizet! Nagyon egyszerűen hozzá lehet szokni a nagyobb mennyiséghez. Nem fogsz bepisilni munkába menet, ne félj! Ez a mennyiség hiányzott, tehát ezzel kerülsz egyensúlyba. Azért mondtam, hogy 0,5-1 liter, hogy ne rémülj meg annyira a mennyiségtől. Kezdd egy fél literrel!  Mert nem egy kis pohár vízre van szükséged, hanem sokkal többre. 

     Azt javaslom, hogy próbáld ki. Nagyon hamar megérzed a jó hatásait. Jól indul majd a napod. Nem telik el két hét és hiányolni fogod, ha nem ittál.  Életedben annyi hülyeséget kipróbáltál már. Miért ne tennéd ezzel az okossággal is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük