A FALRA HÁNYT BORSÓ ESETE. A DUNNING-KRUGER HATÁS

A FALRA HÁNYT BORSÓ ESETE. A DUNNING-KRUGER HATÁS

április 3, 2020 Életmód 0

 

     Ugye ismered azt a felfedezést, hogy minél többet tudsz valamiről, minél jobban beleásod magad a témába és gyarapítod az ismereteidet, annál inkább rájössz, hogy milyen keveset is tudsz róla? Na, a Dunning-Kruger hatás ennek pont az ellentéte.:-)  Az a helyzet, amikor valaki nagyon tudatlan, / félreinformált, sötét, ostoba, stb…/ de ragaszkodik az ostobasághoz, amit állít és nem győzi meg semmi a valóságról. 

      Erre a hétvégére olyan cikket választottam, amit nem én írtam, de én is írhattam volna, annyira egyetértek vele és annyira aktuális a téma.  Tóth Sándor írása, aki személyi edző, és érti a dolgát.  Kicsit szabad szájú és jól oda is mondogat, de ettől ti nem fogtok nagyon megijedni.:-) Olvassátok csak el! Megéri.

     “Biztos te is találkoztál már emberekkel, akik halálosan meg vannak győződve az igazukról, ami egyébként szembemegy minden tudományosan bizonyított ténnyel és még csak meg sem lehet nekik magyarázni, hogy nem igaz, mert minden valós érv, csak megerősíti őket abban, hogy az ő elképzelésük az igaz.

     Mint amikor valaki koplalással és futással ledobott 10 kilót. Meg van róla győződve, hogy a módszer kurva jó. Nem számít, hogy amikor csinálta, akkor hatékonyabban vesztett izmot, mint zsírt és amikor végül már nem bírta tovább, akkor mindent visszaszedett, de szerinte a módszer tökéletes.

     Vagy amikor az Örök élet kft és hasonló cégek termékeiben kezdenek el hinni emberek és még azzal sem lehet meggyőzni őket, hogy egyébként, ha megnéznék az összetevőket, akkor kiderülne, hogy a legszarabb minőségű bolti fehérjével is jobban járnának mind anyagilag, mind minőségileg.

      Lehetetlen elmagyarázni embereknek, hogy a tekercseléssel nem fognak gyorsabban fogyni, hogy nincsenek csoda krémek, amik inkább seggre vagy inkább hasra ajánlottak, mert onnan jobban viszik le a zsírt. Elhiszik a koplalást, károsnak tartják a táplálék kiegészítőket és hülyeségnek a szakmai segítséget.

     Ha próbálod elmagyarázni, hogy te életmódot váltottál, akkor bezárkóznak a kis világukba és jönnek azzal, hogy ez hülyeség, mert ők tudnak jobb módszert.

     Bármilyen témáról és területről legyen szó, ezt a jelenséget nevezik Dunning-Kruger-hatásnak. Ők ezt úgy magyarázták meg, hogy “saját inkompetenciájuk miatt képtelenek felismerni az inkompetenciájukat.” Nem ért valamihez és ezért nem is jön rá, hogy amit állít az valójában hülyeség.

     Abban a pillanatban, hogy találkoznak az igazsággal, az agyuk önvédelmi mechanizmusa beindul és bezárkóznak. Nem akarják elfogadni, hogy valamit rosszul csináltak.

     Egyébként ezek a típusú emberek soha semmire nem viszik az életben. Nem csak sport, de munka terén sem.

     Fejlődni és növekedni az képes, aki képes belátni, ha hibázik, képes újraformálni az elképzeléseit a tanult és tapasztalt dolgok alapján.”

    

Ugye, hogy te is találkoztál már ilyen emberrel? Nagyon nehéz esetek. Nem kell őket győzködni, mert ők NEM AKARJÁK TUDNI azt, ami a napnál is világosabb. Ne bosszankodjatok! Nem az a megoldás, hogy naphosszat próbáljátok meggyőzni őket.

CSAK TEDD A DOLGOD! MUTASS JÓ PÉLDÁT! HA AZ SEM SEGÍT, AKKOR SEMMI SEM.

Dunning-Kruger-hatás: pdfs.semanticscholar.org/e320/9ca64cbed9a441e55568797cbd3683cf7f8c.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük