BETEG VOLT A BARÁTNŐM

BETEG VOLT A BARÁTNŐM

október 12, 2018 Orvosi dolgok 0

AVAGY MIT ÉRDEMES TENNI, HA VÍRUSOS GYOMORFERTŐZÉSED VAN?

     A legtöbben biztos találkoztatok már a gyomorfertőzéssel, elég gyakori probléma.Ha vírus okozza, akkor gyulladás keletkezik a gyomorban és a belekben, ami hasmenést okoz és még egy csomó más kellemetlen tünetet, ami eltart pár napig. Ez volt a barátnőm baja. Gyomorinfluenza, vagy latinul: gastroenteritis, hogy komolyan hangozzon.

MI EZ A GYOMORVÍRUS?

     Leginkább a következő három valamelyike a bűnös:

Norovírus: nagyon fertőző, számos úton terjedhet. Fertőzött ételekkel, vízzel, de a különböző felületeken is megtartja a fertőzőképességét. Kilincs, asztal, számítógép klaviatura, poharak, tányérok, pultok, stb. Ez a vírus a leggyakoribb okozója a fertőzésnek.

Rotavírus: ez is, mint a többi vírus, nagyon fertőző. Leginkább hasmenést okoz, főleg csecsemőknél és gyerekeknél.

Astrovírus: főleg gyerekeket betegít meg, a felnőttek általában védettek ellene.

A megbetegedés leginkább fertőzött étellel és vízzel terjed.Történhet azonban tárgyakkal, törölközővel, gyerekjátékokkal is, amin ott maradt a kórokozó.

Ha a vírus bekerül a gyomor-bél traktusba, ott szaporodni kezd és a következő tüneteket okozhatja:
-vizes hasmenés
-hascsikarás és hasfájás
-émelygés, hányinger, hányás
-izomfájdalom
-fejfájás
-hőemelkedés vagy alacsony láz

Ismerős? Igaz, nem életveszélyes, de nem egy jó állapot. A barátnőm is nagyon nyűgös volt.

Attól függően, hogy melyik vírus fertőzött meg, a tünetek 1-3 napon belöl megjelennek és különböző erősségűek lehetnek, az enyhétől a nagyon elviselhetetlenig. Ha bizonytalan vagy a tüneteket illetően, menj orvoshoz a biztos diagnózisért! Ő majd elkülöníti az esetleges Salmonella vagy E. coli fertőzéstől, ami más gyógymódot igényel.

 

A LEGALKALMASABB ÉTELEK, AMIKKEL SEGÍTHETSZ MAGADON

A vírusfertőzéssel együtt jár, hogy nincs étvágyad. Hogy az állapotod ne váljon még rosszabbá, mégis érdemes enni, persze csak egészséges ételeket, és azokat is a következő módon:

—Néhány órán keresztül ne egyél semmit! Várj, amíg a gyomrod megnyugszik valamennyire!
—Ha már kicsit jobb, kezdj inni vizet, apró kortyonként. Egyszerre csak egy-egy keveset, különben újra hányingered lesz. Ez a fázis fontos, máskülönben kiszáradhatsz, amitől romlana az állapotod.
—Figyeld a vizeletedet! Az jelzi, hogy eleget ittál-e. Optimális esetben tiszta és világos. Folytasd az ivást, amíg ezt az állapotot eléred!
—Az első ételek legyenek fűszerszegények, könnyen emészthetőek és egészségesek! Pl banán, csirke.

 

A banán azért nagyon jó, mert könnyen emészthető rostokat is tartalmaz. Hasonló hatású az alma is.

Ahogy érzed, hogy jobban vagy, ehetsz más egészséges ételt is, pl. tojást, zöldségeket és egy kevés gyümölcsöt.

 

 

MI AZ, AMIT NE EGYÉL?

-Tejtermékek, pl tej, sajt és joghurt
-Fűszeres ételek
-Coffein tartalmú italok
-Cukros italok
-Csokoládé
-Zacskós levesek
-Zsírban sült ételek, pl sültkrumpli
-Alkoholos italok

Tartózkodj ezektől! Irritálnák a gyomor-bél rendszeredet.

 

A MEGFELELŐ TERÁPIA

     Akár a többi vírusfertőzés esetén, a gyomor-influenzára sincs pontos gyógymód. Majd a szervezet legyőzi. A legjobban akkor tudsz segíteni a gyógyulásban, ha megfelelő ételeket eszel és eleget iszol. Ezzel csökkented a komplikációk kialakulását, illetve megakadályozod a kiszáradást. Ne felejtsd el, hogy sok pihenésre és jóminőségű alvásra van szükséged! Így tehetsz a legtöbbet azért, hogy mielőbb le tudd küzdeni a vírust.

 

MEGELŐZÉS

     Felsorolok itt néhány egyszerű, hatásos szabályt, amit érdemes mindig betartani, hogy elkerülhessük ezt a kellemetlen betegséget:
—Fertőtlenítő kézmosás mielőtt ételekhez nyúlsz.
—A zöldségeket, gyümölcsöket jól meg kell mosni, mielőtt megeszed.
—Tartsd tisztán a konyhapultot!
—Eldobható papírtörlők használata a konyhában.
—Legyen mindenkinek saját, külön kéztörlője, törölközője!

     A gyomor-bél fertőzés egyike a leggyakoribb betegségeknek. Nem nagy rizikójú, de ha nem kezelik megfelelően, akár halálos is lehet. Mivel nincs ellene gyógymód, a megelőzés kiemelt fontosságú már otthon, a családban is.

SPORTOLÓKNAK

Legyen itt egy tanács, amit érdemes komolyan venni.
Igaz, hogy legtöbb esetben ez a betegség néhány napra ágyba kényszerít vagy szokatlanul sokat kell pihenned és aludnod. Ha már egyszer elkaptad, akkor legyél türelmes és várd meg a gyógyulást, majd még 4-5 napot tünetmentesen, mielőtt folytatod az edzéseket! Akkor is csak fokozatosan, lazán kezdve, kis terheléssel, amit naponta növelhetsz, ha előző nap minden rendeben volt.

Az én barátnőm nem volt elég türelmes. Úgy gondolta, hogy túl sok már a pihenés, egy kis testmozgás nem árthat. Háááát….ne kérdezzétek tőle, mert nem szívesen gondol vissza rá! Nagyon megártott. Azóta már ő is tudja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük