A KETÓZISBA BELE LEHET HALNI???

A KETÓZISBA BELE LEHET HALNI???

március 2, 2020 Orvosi dolgok 0
 

     Mielőtt a szívedhez kapnál és kiver a víz, elöljáróban annyit mondanék gyorsan, hogy egészséges ember hamarabb hal meg a tudatlansága okán, mint éhezési ketózisban.

     Sajnos az orvosok nagy részének a fejében is káosz van ezen a téren, aminek valószínűleg az az oka, hogy összekeverik a ketózis fogalmát a ketoacidóziséval. Így aztán rendre előfordul, hogy minden tekintélyüket és bűverejüket bevetik, csakhogy eltiltsák vagy lebeszéljék a pácienseiket a ketogén étrendről. 

Két rövid érdekes esetet említenék:

       6 évvel ezelőtt, amikor egyre több amerikai irodalmat olvastam a ketózis és a sport összefüggéseiről, tudtam, hogy ez valami nagy durranás lesz, és elkezdtem ezzel foglalkozni. Próbáltam itthon komoly belgyógyász, diabetikus és endokrinologus szaktekintélyekkel beszélni a témáról….az eredményről jobb, ha csak annyit mondok, hogy NULLA volt.

     Fél évvel ezelőtt az egyik páciensemet, aki pajzsmirigy alul működéssel is küzd, visszaküldtem az endokrinologusához, akihez ragaszkodott. Megmutatta, hogy milyen étrendet javasoltam neki./ Pedig az még nem is volt ketogén, csak egy.    alacsony szénhidrát tartalmú “rávezetés”/. A jónevű szakember azt mondta, hogy ebbe az étrendbe konkrétan bele fog halni. Vagy a ketogén étrendet felejtse el, vagy őt. Nem kétlem, hogy a jószándék vezette. De a tudatlanság irányította.

    Mit tehet egy laikus? HITELES FORRÁSBÓL TÁJÉKOZÓDIK!!!!! Ha már felmerül valahol két ellentétes információ, ami fontos neked, akkor ne a barátnődet kérdezd meg, hanem támaszkodj tudományos tényekre!

“Egészséges személyben még soha nem írtak le ketogén étrend következtében kialakult ketoacidózist.”/dr Clemens Zsófia/

Neki pedig elhihetjük, hisz ő az a kutatóorvos Magyarországon, aki kollégájával együtt a leghitelesebb szakértője a témának.

MI A KETÓZIS?

 A ketontestek felszaporodása.

A ketontestek a májban képződnek, és kis mennyiségben normál esetben is megtalálhatóak a vérben. Azonban, ha a sejtek nem jutnak elég cukorhoz/glukozhoz, akkor a mennyiségük jelentősen nő. Ennek az az oka, hogy a testünk érzékeli, hogy az energiaellátáshoz használt elsődleges energiaforrás, a glukóz, elfogyott és átáll a másodlagos lehetőségre, a zsírégetésre.  Ennek következménye a ketontestek számának növekedése. A híresztelésekkel ellentétben ez nem betegség, nem káros, hanem teljesen normális állapot.

 -Az újszülöttek optimális esetben  enyhe ketózisban születnek és a szoptatott csecsemők abban is élnek, amíg kizárólag anyatejet kapnak.
 -Az epilepsziás kisgyerekeket legjobban a ketózis állapotával tudják gyógyítani,
-Az eszkimók egész életüket ketózisban élik, ha a hagyományos táplálkozásukat folytatják.

KETÓZISBAN A VÉRCUKOR SZINT NORMÁLIS, EGÉSZEN  ALACSONY 

CUKORBEVITEL MELLETT IS, MERT A SZERVEZET TUD KOMPENZÁLNI.

 

MI A KETOACIDÓZIS?

A diabétesz szövődménye. Az inzulin abszolút vagy relatív hiánya miatt következik be. A VÉRCUKOR SZINT MAGAS,  de a sejtek az insulin hiánya miatt nem tudják felhasználni a glukózt energianyerésre. A szervezet zsírokból oldja meg az energiaellátást.  A SZABÁLYOZÁS NEM MŰKÖDIK JÓL, ezért a ketontestek a vérben kórosan felszaporodnak, ami egyre súlyosabb tüneteket okoz a vér pH-nak savas irányba tolódásával.

KETOGÉN DIÉTA

-Szénhidrát megvonás a táplálkozásban. 

-Az az étrend, amikor minimális CH bevitel mellett sok zsírt és kevés fehérjét eszel.

-A CH bevitel nem több, mint 30-35 gr, 

-a zsír-fehérje arány optimálisan 75:25 %, de legalább  2/3 : 1/3 a zsír javára, kalóriában számolva.

Ebben az esetben a ketontestek termelésének az oka az, hogy az energiaellátás a bevitt szénhidrát hiányában zsírból történik. Itt a mechanizmusok jól működnek.

     A kialakult legmagasabb ketontest koncentráció sem közelíti meg a diabeteses ketoacidózis ketonszintjét!!!! A kompenzáló mechanizmusok nem engedik a ketonszintet egy bizonyos érték fölé emelkedni.
A cukormegvonással elérhető ketózis mértéke csak mintegy harmada a ketoacidózis ketonszint értékének.

NE FÉLJETEK! A KETÓZIS ÉLETTANI ÁLLAPOT!

     Ketózisban működik legjobban az immunrendszerünk, ketózisban a legoptimálisabb az energiafelhasználásunk. 

A KETÓZIS A TÚLÉLÉS ZÁLOGA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük