Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás

május 1, 2018 Életmód 0

     Mindig a munkát válasszuk, ne a fizetést! Ha értelmes, tisztességes szolgálatot tudunk végezni, amiben jól tudunk teljesíteni, azzal együtt fog járni a megfelelő fizetés és a lényeg: a JÓ ÉRZÉS.

     De jó is lenne! -gondolják sokan. Holott a helyzet nagyon egyszerű, már a Beatrice is megmondta. A nap 24 óráját igazságosan 3 felé osztjuk, és akkor kiegyensúlyozott lesz az életünk. Papíron!
Foglalkozzunk most az első harmaddal, a munkával! Következő alkalommal a pihenéssel és azután a szórakozással. A munkát értelmezzük úgy, ahogy a ‘Rice megénekelte! Arról a tevékenységről van szó, ami a hívatásunk. Amit rendszeresen végzünk, ahol cél van és feladat. Ami a legtöbbünk számára a megélhetést biztosítja. Hagyjuk a szélsőséges eseteket és a munkaként emlegetett extrém tevékenységeket! Arról beszéljünk, ami már kisgyerek kortól meg-megérint mindenkit! “Mi leszel, ha nagy leszel?” -aligha akad olyan, akitől nem kérdezték ezt gyerekkorában lépten-nyomon. A múlt században az elsős olvasókönyv is így kezdődött: “Apa, anya dolgozik. Apa épít, anya mos.”
Abban valószínűleg egyetértenek velem, hogy az emberek szívesen dolgoznak és szeretik a munkájukat, ha minden optimálisan alakul körülötte. Ha a munka célja értelmes, ha a feladat megfelel a képességeiknek és felkészültségüknek, ha a tevékenységükkel hasznot hajtanak, ha a munkakörülmények megfelelőek, a munkatársak együttműködőek és a fizetésük vagy az elérhető haszon jó megélhetést biztosít. Törekedjünk ilyenre!

A jól-léthez jó munka kell. Milyen a jó munka? Egyszerű dolgokra gondoljunk! Először is: ami nekünk való. Egy izgő-mozgó, nyughatatlan ember óvakodjon az olyan hívatástól, ahol egy irodában ülve kell eltöltenie majd a napját. Az önállótlan ne akarjon kreatív pályán bizonyítani! Van, aki csapatban teljesít a legjobban, más az egyéni feladatokat végzi kiválóan. A monotónia-tűrés is fontos szempont a választásnál. Egyáltalán, mi magunk választunk vagy sodródunk az árral és megkapaszkodunk egy-egy jónak tűnő lehetőségben? Ez a sorozat a jó életről szól. Kell, hogy mi döntsünk! A választás lehetősége mindig a miénk. Mindenkit arra bíztatok, hogy a saját sorsát tartsa kézben.
Mikor dől el, hogy milyen munkával töltjük majd a felnőtt életünket? Nagyon korán. Sokkal hamarabb, mint azt a legtöbben gondolják. Gondolkozzunk visszafelé! Álmaink állásáról van szó. Hogy esélyünk legyen megkapni, jól teljesíteni abban és megtartani, ahhoz mInél jobb felkészültség kell az adott területen. A legjobb felkészültséget a legjobb iskolákban, a legkiválóbb szakemberektől szerezhetjük meg. Ahhoz, hogy a legjobb egyetemekre bekerüljünk, a lehető legjobb középiskolákban kell jó eredménnyel végezni. Ahhoz, hogy a tanulmányainkat szabadon választhassuk meg, ne kössenek határok, közel anyanyelvi szintű idegen nyelvismeretre van szükség, lehetőleg nem is csak egyre. Gyenge általános iskolából, közepes eredménnyel nincs esély jó gimnáziumba kerülni. Tehát már az is fontos, hogy a gyerek jó általános iskolába járjon és ott jól tanuljon. Látják? Erre is igaz, hogy nem lehet elég korán kezdeni….

Vannak sokan, akik elégedetlenek a jelenlegi munkájukkal, lehetőségeikkel. Vannak, akik úgy érzik, hogy többre képesek, mint amit most csinálnak. Mások túl sokat dolgoznak, szinte semmi másra nem marad idejük és kiégnek. Gyakori, hogy valaki nem bírja a munkájával járó túlzott felelősséget vagy a feszültséget. Előfordul, hogy a munkahely túl messze van a családtól, az adott állás különéléssel jár és ettől szenved valaki. Sose felejtsék el, hogy a döntés a saját kezünkben van! Mérlegelni kell. Mi volt az elképzelésem, az elvárásom, mire számítottam? Mi az, ami sikerült, és mit nem sikerült elérnem. A sikertelenség nem biztos, hogy csak negatívan értékelendő! A hibákból, kudarcokból megfelelő hozzáállással nagyon sokat lehet tanulni.A tévedések, a rossz utak is tapasztalatok. Aki okosan él, az tudja, hogy a jó és a rossz tapasztalatok között találjuk meg a helyes utat a munkánkban is. Minden nap, legalább 8 óránk van erre, mert ugye: 8 óra munka…..

A munka sokféleképpen hasznos: strukturálja a napjainkat, állandó célt állít, anyagi megélhetést biztosít, helyet jelent a társadalomban. A cím hármasfogatából talán épp a munka az, amivel a legtöbb időt töltjük. Válasszunk okosan, megfontoltan és bátran! Akkor járunk a legjobban, ha olyan munkát választunk, amit szeretünk és szívesen végzünk. Ha maga a munkavégzés és az általa elért eredmény elégedettséggel tölt el. Az olyan, amiben egyre tökéletesebbek tudunk lenni, amiben időről időre túlszárnyaljuk saját magunkat.

Mindig a munkát válasszuk, ne a fizetést! Ha értelmes, tisztességes szolgálatot tudunk végezni, amiben jól tudunk teljesíteni, azzal együtt fog járni a megfelelő fizetés és a lényeg: a JÓ ÉRZÉS.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük