“…nyolc óra pihenés…”

“…nyolc óra pihenés…”

május 16, 2018 Életmód 0

A tartós alvásmegvonás halálhoz vezet!!!!

“Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás.” Ebből a hármasból foglalkozzunk most a pihenéssel! Optimális esetben életünk egyharmadát átalusszuk.
Annak ellenére, hogy szinte tökéletesen tudjuk, hogy milyen testi és agyi folyamatok játszódnak le bennünk az alvás óráiban, még mindig nincs válasz arra, hogy miért telik életünk 30 %-a az alvásnak nevezett különös tudati és fizikai állapotban. A látszólag mozdulatlan testünkben idegi-, elektromos- és hormonális történések zajlanak, amelyek befolyásolják az immunrendszerünket, hatást gyakorolnak az érzékelésünkre, a fizikai állapotunkra, valamint az érzelmi jól-létünkre.

Nem tudom, hallottatok-e arról, hogy kísérleteket végeztek emlős állatokon, ahol az állatokat nem hagyták aludni. Az alvásmegvonás előbb súlyos idegi és hormonális problémákat okozott, majd a kísérleti állatoknak felborult az anyagcseréjük, fizikailag leromlottak, végül elpusztultak. A tartós alvásmegvonás az embernél is halálhoz vezet.
Az alvással összefüggő biológiai folyamatokat nem tudjuk befolyásolni, a körülményeit azonban magunk alakíthatjuk. Tegyük meg, ami rajtunk múlik!

Az alvás akkor jó, ha megfelelő fekhelyen, vízszintes testhelyzetben történik, éjszaka, nyugodt körülmények között. Az ideális matrac közép-kemény, de semmi esetre sem túl puha. Az alvás alatt ellazult izmok nem tudják megfelelően tartani a gerincoszlopot és a testrészeket. Ezt a feladatot részben a matrac veszi át. Ha túl puha, akkor nem ad megfelelő alátámasztást, és könnyen előfordul, hogy fájós derékkal, háttal vagy nyakkal ébredünk. Az ágyunk legyen megfelelő méretű ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk rajta és ne essünk le róla, ha megfordulunk éjszaka. A hálószoba legyen csöndes, jól szellőztethető és besötétíthető! Lehet, hogy eretnekségnek érzik, amit mondok, de az az optimális, ha az alvóhelyünk mentes az elektro-szmogot okozó szerkezetektől: tehát nincs benne TV, számítógép, telefon, rádió és egyéb árammal működő, elektromos hullámokat kibocsájtó eszköz.

Mennyit aludjunk és mikor? Az alvás során bekövetkező hormonális változásokat gyakorlatilag két külső tényező befolyásolja: a napszaki fényviszonyok, valamint az elalvástól számított idő. Átlagosan 7-8 óra alvás az optimális, ami az éjszaka sötét óráiban történik. Nincs az a nappali alvás, ami az éjszakait pótolhatná. Az éjszakai alvás a nappali stressz által okozott káosz visszarendezésének a lehetősége és ideje. Védőbástya az ébrenlét káros és megterhelő hatásainak kivédésére. Ne vonjuk meg magunktól! A legmegfelelőbb, ha minél hamarabb elalszunk este. Úgy, hogy a 7-8 óra alvásidő a hajnali, reggeli világosodás idejére érjen véget. Az, ha valaki azt gondolja, vagy azt érzi, hogy nem tud este időben elaludni, “mert ő bagyoly típus”, az jobb, ha tudja, hogy ez csak rossz szokás.

A biológiai igénye minden embernek az, hogy az éjfél előtti órákat már alvással töltse. A krónikus alváshiány nagyon gyakori a modern társadalmakban. Érdemes megjegyezni azt a kutatások bizonyította tényt, miszerint a napi 6 óránál kevesebbet alvók halálozási rátája másfélszerese a 8 órát alvókénak.

 

Biztos vagyok benne, hogy aki a kezében tartja a saját sorsát, aki befolyással akar lenni a saját életére, az nem mehet el az alvás fontosságának tényei mellett. Ez életünk egyharmada, aminek nagy részére komoly ráhatásunk lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük