MELYIK EDZÉSTÍPUS LENNE AZ OPTIMÁLIS?

MELYIK EDZÉSTÍPUS LENNE AZ OPTIMÁLIS?

március 31, 2020 Sport és edzés 0

MILYEN GYAKORLATOKAT KELLENE VÉGEZNED?

     Az edzéstípus az egyik legalapvetőbb kérdés, a  legtöbben azonban nincsenek tisztában a helyes válasszal.

     A megválaszolandó kérdés tehát az, hogy vajon melyik edzésmódszer  a hatékonyabb zsírégető? 

 AZ AEROBIK/KARDIO VAGY AZ IZOMTRÉNING/SÚLYZÓS GYAKORLATOK ?

Ha azt hiszed, hogy a cardio edzésmódszer a jobb ebben a tekintetben, akkor a megkérdezettek 98%-éval egyezik a véleményed…….de nagyon tévedsz.

A KARDIO GYAKORLATOK elengedhetetlen részei a fitness programoknak, mert kiválóan fejlesztik a keringési rendszert. A zsírégetés szempontjából azonban mégis a második helyre szorulnak ebben a versenyben.

+++A jól felépített, progresszív súlyzós izomedzések a leghatékonyabbak a nem kívánt zsírmennyiség eltüntetésében és a zsírfelszaporodás megakadályozásában.+++

Idejétmúlt elképzelés és sajnálatos tévedés, hogy a futó – és lépcsőzőgépek segítségével majd elfogyasztod a felesleges zsírodat és aztán majd egy következő lépésben az erőgyakorlatokkal izmokat építesz.

A gyakorlatok során, azok ideje alatt az aerobic/cardio gyakorlatok több zsírt égetnek el, mint az izomtréning. Csakhogy A STORY NEM ÉR VÉGET A TEREMBEN! AZ CSAK A KEZDET!  Az edzés csak napi egy óra. A zsírégetés nagyobb része az edzőtermen kívül zajlik.  Az edzésed eredményeként a hormonhatások és az anyagcsere folyamatok fokozottan működésbe lendülnek, és jó esetben hosszan kifejtik a hatásukat az edzés után is.

A cardio és az izomtréning is megemeli az alapanyagcserét az edzés után.  A tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyzós edzés utóégető hatása, amikor az anyagcsere és ezzel együtt a zsírégetés is fokozott, még 15 órán keresztül tart, sőt, akár 24 vagy 48 órán át. Mindez az intenzitás függvényében rövidebb vagy hosszabb idő.

Megszívlelendő a következő tény, ami rámutat az edzésidő és az intenzitás összefüggéseire az anyagcsere szempontjából:

  1. A NAGY INTENZITÁSÚ, RÖVIDEBB IDEIG TARTÓ súlyzós edzés több kaloriát éget el az edzés után, mint az ALACSONY INTENZITÁSú HOSSZÚ IDEIG TARTÓ MUNKA abban az esetben is, ha az edzésen elégetett kaloriák egyenlőek.2. Két MAGAS INTENZITÁSŰ, RÖVID edzés több kalóriát éget el összességében /edzés alatt és után/, mint egy kevésbé intenziv, de sokkal HOSSZABB IDEIG TARTÓ tréning.HADD EMLÍTSEM A SÚLYZÓS EDZÉS JÓTÉKONY HORMONÁLIS HATÁSAIT IS!
  1. A jól összeállított izomtréning azonnal megemeli a növekedési hormon szintjét, ami zsírégető hatású. A helytelen edzésterv ugyanakkor inkább gátolja azt.
  2. Férfiakban  megemeli a Testosteron szintet, ami szintén zsírbontó hatású hormon.

A cardio/aerobik tréning szintén jótékony hatással van  a hormonszintekre, de meg sem közelíti hatásában a súlyzós edzéseket. Különösképp vonatkozik ez a megállapítás az utóégető hatásra.

A hosszan tartó kardio edzés megemeli a cortisol hormon szintjét, ami egy leépítő hormon. Sajnos pont az izmokat építi le. Tehát a hosszú kardiózás, amit főként a nők végeznek nagy előszeretettel, negatív hosszútávú hatást gyakorol az izomzatra. Konkrétan izomvesztéshez vezet.

A súlyzós edzések még akkor is javítják a testösszetételedet bármely életkorban, ha csak hetente 2-szer végzed. De akkor azért tedd oda magad, ha eredményt akarsz! A heti 3-5 edzés exponenciálisan hasznosabb az izomépítés tekintetében.

FONTOS TÉNYEK:

-az izomtömeget a súlyzós edzések növelik

-több izom több kalóriát használ, több zsírt fogyaszt el  az edzés során, majd nyugalomban is.
  A súlyzós edzések a csontokra is jótékony hatással vannak.

  • A helyes, jó étrend is rendkívül fontos,  mert éhezés során a szervezet a nagyobb energiatartalékú zsírt akarja megtartani. Ugyanis  abban van elraktározva az energia a túléléshez. A kisebb energiaraktárként működő, sokat fogyasztó izomtól szabadulni akar. Tehát:
  • HELYESEN KELL ÉTKEZNI, NEM PEDIG HELYTELENÜL ÉHEZNI, HA VALAKI ZSÍRT AKAR VESZÍTENI.  
  • Ezt érdemes megjegyezni!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük