KÖZKÍVÁNATRA A KÖSZVÉNYRŐL

KÖZKÍVÁNATRA A KÖSZVÉNYRŐL

április 3, 2020 Tévedések hálójában 0

A köszvényről ezek után legalább azok ismerik majd a valóságot, akik ezt itt most olvassák.

     Engem utólag mindig nagyon bosszant, ha  kiderül, hogy egy dologról sokáig téves tudásom volt. Amíg a hamis tudással élek, addig nem zavar, mert nem tudom, hogy a dolog máshogy igaz. De amikor kiderül…..!! Sokszor egyszerűen nem is értem, hogy miért nem tudtam meg vagy jöttem rá előbb.

     Az egyik téma, amivel kapcsolatban az emberek nagyon tudatlanok, vagy talán generációkon keresztül félreinformáltak voltak,  az a köszvény.  Én most elmondom, hogy hogy van ez és szerintem meg fogjátok érteni, hisz nem bonyolult.

     Azért hoztam ide a köszvény kialakulásával kapcsolatos tévhitet, mert napjainkban  a KETOGÉN ÉTREND előtérbe kerülése miatt különösen aktuális tisztázni, hogy van-e veszélye a fehérje fogyasztásának. A túlzott fehérje fogyasztás szükségtelen és vannak hátrányos következményei is. Ez azonban most nem ennek a cikknek a témája.

     Furcsa dolog, de tény, hogy az orvostudomány  hihetetlen fejlődésével párhuzamosan könnyedén együtt élünk olyan feltevésekkel, amelyeket tudományosan sosem igazoltak és nem többek puszta hiedelemnél. Ezek a hiedelmek nemhogy fennmaradnak, de sokszor még erősödnek is.  

Mint például, hogy a húsfogyasztás köszvényt okoz.

     A köszvényről ezek után legalább azok ismerik majd a valóságot, akik ezt itt most olvassák.

Előre elmondom a lényeget:

A KÖSZVÉNYT NEM A HÚSFOGYASZTÁS OKOZZA.

Nézzük csak, hogy is van ez!

A köszvényt a vér  túl magas húgysavszintje okozza. Ennek következtében húgysavkristályok rakódnak le az ízületekben és ez fájdalmas gyulladást vált ki. Leggyakrabban a láb nagyujja, de sokszor más ízületek is érintettek. 

Az ember sok százezer éven át mindig is sok húst fogyasztott, a köszvény mégis igen ritka volt a civilizáció kialakulásáig.

A húgysav a szervezetben termelődő, ill. a táplálékkal bevitt purin bomlásterméke. 

Ha a kórosan magas húgysavszint okát vizsgáljuk, kiderül, hogy az esetek 90%-áért nem a fokozott bevitel,hanem a károsodott vesekiválasztás a felelős. Az sem mellékes, hogy a purin kétharmadát a szervezet maga állítja elő.

A magas húgysav szint  egyébként nem jár automatikusan köszvénnyel.

A köszvény elterjedése egybeesik a nyugati népesség elhízásával, a metabolikus szindróma terjedésével valamint a túlzott alkohol és  a megnövekedett fruktóz fogyasztással.

Talán az eddigiekből is világos, hogy teljesen rossz nyomon jár az, aki a húsfogyasztás visszafogásától reméli köszvénye javulását. Az újabb kutatások szerint, / Jean Bowering és mtsi/ a fokozott fehérjefogyasztás nem növeli meg húgysavszintet, mivel fehérje hatására fokozódik a vese húgysav kiválasztása és ürítése. Fehérjementes táplálkozás során magasabb a húgysavszint, mint fehérjedús étrend mellett.

Már megint rá kell jönnöd, hogy a szabályozás a rendszerben egyszerűen tökéletes.:-)  A bevitel ingadozásai nem jelentenek nagy gondot a szabályozásban, a vese tudja a dolgát. A civilizációval párhuzamosan azonban olyan tényezők jelentek meg (cukor, alkohol, elhízás, metabolikus szindróma), amelyek felborították ezt a kényes egyensúlyt, és a köszvény gyakorivá vált.

Mi lehet az oka a vese működési zavarának?

— A CUKORBETEGSÉG, mivel ha hosszabb ideig áll fenn a magas vércukorszint akkor az ereket károsítja, s ezáltal a vesefunkciót károsan befolyásolja.

— A  túlzott ALKOHOL FOGYASZTÁS is lehet kiváltó ok, mivel az alkoholból keletkező ecetsav a vese kiválasztási mechanizmusában a húgysavval versenyez.
— Ugyanez a helyzet a FRUKTÓZ/GYÜMÖLCSCUKOR esetében is.

Hogy a vége egyszerű legyen és lásd a lényeget: nem kell sokat variálni. Ha a szervezeted ellen elkövetett rengeteg táplálkozási merénylet következtében mégsem akarsz még ráadásul köszvényes is lenni, akkor:

NE IGYÁL ALKOHOLT, 

NE EGYÉL FRUKTÓZT 

ÉS FOGYJÁL LE MIELŐBB!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük