HALÁL A KONYHÁBAN

HALÁL A KONYHÁBAN

március 7, 2020 Egészséges táplálkozás 0

 

Kérsz REGGELIRE VIRSLIT?


Erre a kérdésre valószínűleg többen mondanak IGEN-t, mint NEM-et. De lehet, hogy ennek a mai nappal vége. Az ember ízlése változik az évek során. Azt hiszem, ez a folyamat a cikk végigolvasásával sokaknál felgyorsul majd.:-)

Ássunk mélyebbre, mint a felszín, ahol megvásárolod a felvágottakat és a virslidet!
Beszéljünk ezekről a kedves HÚSKÉSZÍTMÉNYEKRŐL! 

+++Hogyan és miből készülnek?+++

Az élelmiszer technologia tankönyvei szerint a gyártáshoz “az állat minden húsként definiált részét, a csontok kivételével, felhasználják”—ami nem egészen igaz, ugyanis a gyárilag előállított , főzött vagy forrázott  felvágott húsmassza 10%-ban tartalmazhat  csontos húst, illetve a CSONTOT magát.
Mivel belsőségeket csak hőkezelt hústermékekben szabad felhasználni, ezek is belekerülnek ezekbe a termékekbe.

 ++Csak szeretnék szólni, hogy ezek konkrétan a párizsi, virsli és társai!!!++

     A húsfeldolgozás egyik költséges részfolyamata a csontváz letisztítása. Miután a  nagyobb húsrészeket eltávolították, a csontokon még maradnak húsdarabok. Az üzemek egyre inkább gépi úton oldják meg ezt a munkafolyamatot az úgynevezett szeparátorokkal.  Ezekben a szeparátorokban a csontos anyagot összezúzzák, vízzel hígítják, míg végül folyékony pépet kapnak. Ezután centrifuga segítségével különválasztják a húsmaradványt tartalmazó homogenátumot. Ez azonban nemcsak húst, hanem vizet és csontpépet is tartalmaz. Ezt a masszát elsősorban az olcsó felvágottakhoz adagolják mintegy 10%-ban.
Ezt az eljárást Németországban kezdték először alkalmazni és a német szakirodalomban sokat cikkeztek róla.

Megnyugvásra azonban semmi ok!! AZ ELJÁRÁS MAGYARORSZÁGON IS ENGEDÉLYEZETT. A hentesárukhoz 10% csontszeparátum adható. Kivételt képeznek a kenhető húskészítmények  /pl a kenőmájas, baromfimájas/, amelyekben a késztermék tömegére vonatkoztatva 25% szeparált hús felhasználása engedélyezett. Szintén ez az arány engedélyezett a húskrémek, a sejtésmájkrém, és a húspástétomok esetében is.
A cimkén a csontszeparátumot sertés- vagy marhahúsként, pulyka- vagy baromfi húspépként jelölik összetevőként.

Azt, hogy mi számít feldolgozásra használható belsőségnek, higgyétek el, hogy nem akarjátok tudni! 12 sornyi gusztustalanság és szörnyűség, ami nagy részét a kutyádnak sem szívesen adnád oda.

LEGYEN ÍZES!!!

A forrázott húskészítmények—pl virsli, párizsi, szafaládé—húsanyagát megízesítik egy kissé. A húspéphez nitrites pác-sókat, színstabilizálókat, ízfokozókat /pl dextróz-szirup/, foszfátokat, citrátokat, antioxidánsokat, emulgeáló szereket adnak.
A nagy mennyiségű víz hozzáadása a garancia, hogy a termék feszes, jó állagú és szaftos lesz. A foszfátnak és a citrátnak köszönhetően a víz vághatóvá válik, így a virsli akár 25%-ban állhat hozzáadott vízből.

FEHÉRJE IS VAN BENNE!
Az előírt fehérjetartalmat szójafehérje, vérplazma hozzáadásával is növelhetik, fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez a nitrites vért vagy egyéb színezékeket, a húsíz fokozására glutamátot és egyéb ízfokozókat használnak

Nem hiszem, hogy új dolgot mondok azzal, hogy az élelmiszeripar nagy nyertes és kevéssé érdekli, hogy mi jó vagy mi nem jó az  embereknek. A profit a lényeg.

Sajnos az utóbbi évtizedekben az emberek nagy része eltávolodott a természetes ételektől és már a mesterséges termékek számítanak “élelmiszernek”, holott ezek fogyasztása közel sem normális és főleg nem egészséges.

 Döntsd el ezek után, hogy érdemes-e élelmiszer ipari termékeket vásárolnod és enned, vagy mától veszed a fáradságot, hogy elkezdj sütni-főzni az egyszerű alapanyagokból!

+++Piac, alapanyag-konyha-tányér.+++

 Ez egy átláthatóbb út.

KÉRSZ MÉG VIRSLIT REGGELIRE?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük