SOVÁNYKÁK ÉS KÖVÉRKÉK

SOVÁNYKÁK ÉS KÖVÉRKÉK

május 8, 2019 Életmód Uncategorized 0

Az orvostudomány és a biológia sajnos és szerencsére egzakt tudomány. A változtatás eredményességéhez azonban ez nem elég. A változás, az információ és a tudás megszerzése után, már rajtatok múlik. Minden cizelláltságot mellőzve a kérdés az szokott lenni, hogy sovány-e valaki vagy kövér vagy pont jó. Szerencsére bármelyik esetben van komoly tennivaló.🙂

     Akik azért fordulnak hozzám, mert szeretnének változtatni az alakjukon, szinte mindannyian megkérdezik, hogy nekem mi a véleményem róluk. Én mindenkiben a szépet látom, amit el is mondok és meg is mutatok, mert ti sokszor igazságtalanul szigorúak vagytok magatokkal. Ugyanakkor szakemberként természetesen látom a hibákat és tisztában vagyok a realitásokkal és a lehetőségekkel.

 

     Fölösleges körök futása helyett maradjunk a tényeknél! Tisztázzunk egy tévhitet! A soványság-kövérség megítélésére nem a testsúly mérése a legmegfelelőbb. Valamilyen támpontot adhat persze, de hidd el, nem érdemes attól tenni függővé a hangulatodat, hogy mit mutatott reggel a mérleg. Van egy ennél sokkal informatívabb adat:

A TESTZSÍR-SZÁZALÉK MÉRÉS.

     Hogy mi ez?

A zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva.

Érthetőbben: A tested hány %-a a zsír? Miről van szó? Egy 70 kilós nő lehet esztétikus, izmos, rugalmas és szexi, míg más ugyanezzel a súllyal aggódva nézegetheti a mindenhol kitüremkedő hurkáit és a narancsbőrét. Az első esetben a testzsír% 20-22 között van, a másodikban 35 körül.

HOGY TÖRTÉNIK A MÉRÉS?
A test megadott részeinek körmérete, valamint bizonyos testtájak fölötti bőrredő mérések eredményei alapján egy bonyolult képlet segítségével számítható ki a precíz testzsír%. A másik pontos eredményt adó módszer a vízbemerítéses meghatározás, ami nálunk, tudtommal, nem érhető el. Ezek után, ha valaki egy mérleg segítségével kínál neked testzsír% mérést, akkor tudd, hogy egy kicsit át leszel verve.

MIT MUTAT AZ EREDMÉNY?

Ugyanaz az érték mást jelent a nőknél és a férfiaknál.

Sovány test: ffi 4-6%, nő 14-16%
Fitnesz szint: ffi 7-13%. nő 16-19%
Normál: ffi 14-29%. nő 20-25%
Túlsúly: ffi 20-25% nő 26-29%
Elhízott: ffi.26-29%. nő 30-36%
Kóros elhízás: ffi 30% , nő 36% fölött.

Mostantól kijelölheted az új célt:
-Testsúly csökkentése esetén a testzsír% csökkentése a fő cél.
-Testtömeg növelésénél a zsírmentes testtömeg növelését tartsd szem előtt!
-Az ideális állapot fenntartását célozva arra kell törekedni, hogy az optimális testzsír%-ot megtartsd.

Ha érdekel, hogy mennyi a testzsír%-od és hiteles eredményt szeretnél, én meg tudom neked mérni. Ha változtatni szeretnél rajta, abban is tudok segíteni. Keress az elérhetőségeim valamelyikén!

 

Írta: Dr. Horváth Réka,

Hívj bátran: 30/949-2806

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük