SZAKÉRTŐK ÉS HOZZÁ-NEM-ÉRTŐK

SZAKÉRTŐK ÉS HOZZÁ-NEM-ÉRTŐK

május 8, 2019 Tévedések hálójában 0

NE HAGYD MAGAD!

Ne dőlj be az áltudományos információknak és ne akadj a hálójába a hiteltelen, önjelölt “szakértők”-nek!

     Igaz, sokszor épp te kapod fel az idétlen, minden valóságos alapot nélkülöző híreket és adod tovább, mint új információt. A képzetlen, hasonló információkon nevelkedett hozzá-nem -értőkhöz is te jelentkezel be, nem kényszerít oda senki.

     Aztán, amikor rövidebb-hosszabb idő után mégsem lesz az az eredmény, amit vártál és amit ígért, akkor azt hiszed, hogy nem volt szerencséd és arrébb állsz. Más esetben hallgatsz, mint a sír, mert tudod, hogy rászedtek és szégyelled. Jó esetben csak az időd, a pénzed és a reményed veszett el, rosszabb esetben tovább romlott az állapotod, legrosszabb esetben meg elveszett a javulásra, gyógyulásra szánt értékes idő, és a gyógyulás esélye is. A jól gondolkozó, felelősségteljes ember, ha baja van, konkrétan a saját testével vagy annak működésével, akkor ahhoz a szakmához fordul, ami erre hívatott, és úgy nevezik, hogy táplálkozástudomány vagy orvostudomány. /Csak, hogy a saját házam táján maradjak/.

MIÉRT NEM VÁLASZTASZ IGAZI SZAKÉRTŐT?

     Nem kell hozzá egyetemi diploma, hogy szakértelem tekintetében összehasonlíts egy jól képzett orvost vagy táplálkozási szakértőt egy önjelölt gyógyítóval / ál-szakértővel / szélhámossal / sarlatánnal, aki szeretné művelni ezt a dolgot valamilyen formában, ne adj Isten, honlapja és FB oldala is van, saját tapasztalatokkal, meg mindenhonnan összeszedett idiótaságokkal de a 4 napos tanfolyamnál, vagy annál a ténynél, hogy ő is lefogyott / teljesítette / 4 éve ezt csinálja / milyen sokaknak segített már…többet nem tud felmutatni.

HA EZT NEM TUDOD ELDÖNTENI, AKKOR INNEN MÁR CSAK EGY LÉPÉS, HOGY:
— elhiszed, hogy majd a tízmilliószoros napon megváltozik minden és fogyni kezdesz, ha kéred,
— hogy elhidd, hogy léteznek különféle anyagcsere típusok az emberek között, 
— hogy rávegyen valaki, hogy a vércsoportod alapján kell diétáznod,
— hogy elmenj a következő méregtelenítő kúrára,
— hogy higgy a lúgosításban, a méregtelenítésben, az antioxidánsok szedésében, a fülgyertyában, 
— vagy abban,hogy a rossz gondolatoktól elsavasodik a tested.

MIÉRT NEM GONDOLKOZOL INKÁBB?

     Nem nekem kell válaszolni, hanem magadnak. Csak kapkodom a fejem, hogy mi megy itt. Az emberek között a hiszékenység vírus feltartóztathatatlanul terjed és nincs ellenszer rá? Vagy ez csak egyszerűen a hülyeség maga? Ha valaki tudja a választ, ugyan, mondja már meg!

     Ha el akarsz érni valamit, akkor keress tanult szakembert, hogy segítsen! De ne dőlj be annak, hogy valaki azt sugallja, azt mondja, hogy ő az!

GONDOLKOZZ ÉS KÉRDEZZ!
BIZONYÍTÉK? Valami kézzelfogható? Győződj meg, hogy jó helyen jársz-e! Mi az, ami jó esetben kell, hogy legyen? Egyetemi vagy főiskolai diploma. Nem a piacról, vagy a netről photoshoppal, hanem egy felsőoktatási intézményből. Ha olvasol, informálódni próbálsz, akkor keress tudományos fórumon elhangzott előadást vagy tudományos folyóiratban közölt cikkeket. Nem a neten olvasott ” amerikai tudósok felfedezése szerint…” kezdetűt!!

     Ránéztem a Google-ban hogy van-e valamilyen táplálkozási tanácsadó képzés Magyarországon. Persze, azt tudom, hogy igazi, hiteles a környéken sincs, de kíváncsi voltam. Hát persze, hogy van! Akárcsak bármi más! Rengeteg van!!! A legtöbb 3 vagy 4 napos és “komoly” oklevelet ad. Így válik az addigi sportolóból, vízvezeték szerelőből, földrajz tanárból, műkörmösből, edzőből, élelmiszer technikusból egy hétvége alatt táplálkozási szakértő. Amit aztán a “tanácsadók” még ki is posztolnak, ahogy magukat hirdetik!

     De még ennél könnyebben is hozzá lehet jutni ilyen papírhoz! Bármelyik nyomtatványboltban széles a választék üres oklevelekből, már csak egy pecsét kell /“Pecsétkészítés 1 órán belül”/ és annak nevezed ki magad, aminek csak akarod. Tudnod kell, hogy valódi, hiteles diplomát egyetemeken és főiskolákon lehet szerezni. Ha ilyet látsz valakinél, az már jó jel. A pecséten az egyetem neve és címe van, nem egy Kft. logója.

     Ha komolyan változtatni szeretnél az eddigi életeden, ha bajban vagy, esetleg betegséggel küzdesz, akkor a szép gondolatok és a segítő szándék nem elég, hanem csak a hatékony módszer.

A HITELES ÉS HITELTELEN INFORMÁCIÓK ELKÜLÖNÍTÉSE LÉTFONTOSSÁGÚ.

     Mert bár az áltudományos tanácsadók bizalmat ébresztenek, megfelelő tudományos ismeretek, biztos háttér és orvosi gyakorlat hiányában nem tudják pontosan, hogy mit tesznek és sajnos nem ismerik fel a saját korlátaikat sem. A legnagyobb probléma, hogy sokszor eltérítik és eltanácsolják az embereket a ténylegesen hatékony és tudományosan megalapozott módszertől, hátráltatva vagy ellehetetlenítve őket a sikertől vagy a gyógyulástól.

     A laikusoknak sokszor nincs könnyű dolga. Az áltudományos nézeteket a hirdetőik különböző okokból nagy erőkkel védik és bizonygatják. Ember legyen a talpán, aki megtalálja a helyes utat és nem téved el. Néhány tévhitet eloszlatok majd ebben a sorozatban.. Mondjátok, ha van olyan, amit szívesen látnátok!

Dr. Horváth Réka,

 30/949-2806

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük