NAGYON ÁLLAT!

NAGYON ÁLLAT!

április 19, 2019 Megjelenés és stílus 0

Szeretsz állatmintás ruhákat viselni?

Vagy azok közé tartozol, akik annyira állatbarátok, hogy negatívan kommentelnek minden olyan postot, ahol valaki bátran hord ilyesmit?

Tévedés ne essék, nem a szőrmékről és bőrökről beszélek, amiket hosszú időn keresztül dicsőségszámba ment festékkel leönteni! Most a textilipar remekeiről lesz szó, az állatmintásra nyomott anyagokról.

Az idén el se tudod kerülni ezeket, hisz minden üzlet legújabb kollekciójában ott vannak a párducok, tigrisek, zebrák és kígyók, krokodilok és zsiráfok a legváltozatosabb ruhadarabok formájában. Kabáttól a harisnyáig hatalmas a választék.

És te? Mit szólsz mindehhez? Neked tetszik?

A kínálat hatalmas, a választék nagy….hol itt a baj?

Kényes területre értünk!!! Az állatmintákkal érdemes óvatosan bánni. Mivel én magam is bőven a 45 feletti korosztályba tartozom, ugyanakkor szeretem az állatmintákat hordani, talán könnyebben fogadod majd el tőlem azokat az íratlan szabályokat, amiket érdemes figyelembe venned a választásnál.

Mi az az 5 legfontosabb szabály, amit jó, ha  szem előtt tartasz?

 

 1. Vedd figyelembe az alkatodat!

     Kinek tetszene egy kövér vadállat? Egy elhízott párduc vagy egy túlsúlyos zebra? Először is tehát irány a tükör, ahol nézd meg magad jól és ebben az esetben legyél nagyon önkritikus! A vadállat minta, különösen nagy mennyiségben, csak a nyúlánk, vékony, hibátlan alkatú, fiatal nőknek áll igazán jól. Minél nagyobb területen viseli valaki és minél inkább testre simuló a ruhadarab, annál jobban igaz ez a szabály.

 

 1. A kevesebb néha több

Izgalmas és jó megoldás, ha az állatmintát nem teljes vagy nagy testfelületen viseled, hanem kiegészítőként. Lehet az sál, cipő,  szandál, táska, kesztyű, sapka, vagy ezek egy-egy részlete.

 

 1. Hosszirányú csíkok

Mindenkinek előnyösebb és jobban is néz ki, ha a foltok, csíkok, sávok vonulata hosszanti irányú. Fontos a jó szabás és az átgondolt illesztés.

 

 1. Milyen ruhadarabot válassz?

Teljes ruhát csak fiatal, hibátlan alakú vékony bombázók  viseljenek.

Testhez simuló felsőt akkor vegyél, ha nincs súlyfelesleged és jók az arányaid. Mivel nagyon vonzza a tekintetet, túl kicsi és túl nagy mellek esetén nem ajánlom ezt a választást. Ebben az esetben jobb ötlet egy lazább blúz, vagy egy olyan megoldás, ahol az egyszínű blúzon állatmintás a zseb vagy a gallér.

Nadrágot csak akkor viselj vadállat mintával, ha hibátlan a takart testrészed. Súlyfeleslegnek itt sincs helye sem a csípőn, sem a combokon. Ha vannak pici hibáid esetleg, ne ess kétségbe. Remekül nézhetsz ki egy kompromisszumos megoldásban, ahol a nadrág lazább szabású vagy csak egy részén jelenik meg a minta.

 

 1. A színek és a méret is lényeges

Minél nagyobbak a foltok, sávok, pettyek, és minél inkább közelít a szín az  élő állat   színéhez, annál erősebb a hatás, annál feltűnőbb a ruhadarab. Az apróbb minta vagy a  valóságtól eltérő színek  legtöbbször enyhítik a hatást.

Ötletek és tippek:

 • Amivel  a legkevésbé lehet hibázni, az nyáron egy jól megválasztott fürdőruha, télen meg egy gyapjúsál.
 • Állatmintás kabát vagy dzseki, alatta fekete vagy fehér öltözékkel.
 • Jó ötlet egy elegáns, egyszínű ruhához egy finom selyemkendő a nyakba. Ezekben az esetekben a legnépszerűbbek az ocelot vagy a párduc foltok, de nyugodtan kísérletezhetsz kígyóbőr lenyomattal vagy tigris, illetve zebra csíkokkal is.
 • Mindig vedd figyelembe, hogy a színtípusodnak megfelelő színeket válassz, különösen arcközelben!
 • Az is felettébb szerencsés, ha a választott minta pozitívan hangsúlyozza a személyiséged előnyös vonásait. Mert, bár hihetetlenül izgalmas lehet egy  nő a megfelelő helyen és időben viselt vadállat jegyekben, férfiszemmel határtalanul kiábrándító, ha a viselet disszonáns az alkattal vagy a jellemmel.
 • Ezért aztán, ebben az évben, még ha nagy divat is az állatminta, ne dőlj be az üzletek csábításának! Ez pont egy olyan szegmense a női öltözködésnek, amivel jobb óvatosnak lenni, mint túlzásokba esni.

Írta: Dr. Horváth Réka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük