Ez nem mehet így tovább!

Ez nem mehet így tovább!

április 14, 2019 Életmód 0

Milyen gyakran szoktad nézegetni magad a tükörben?

Mi jár ilyenkor a fejedben?

Esetleg az, hogyan tetszenél a legjobban magadnak és másoknak?

Nem szabad elfelejtened, hogy amit a tükör mutat, az objektív, viszont az, ahogyan magadat látod, már szubjektív. Ez nem mehet így tovább!

Az, hogy mondod vagy gondolod….gyakorlatilag mindegy. Aki változtatni akar a testén, az előbb-utóbb eljut ehhez a döntéshez. Az idáig vezető út általában elég hosszú. Hónapok, évek, sok-sok év….

Ha ezt a mondatot már te is megfogalmaztad magadnak, akkor mérföldkőhöz érkeztél. Ettől fogva nem számít, hogy milyen nehezen, vagy esetleg már a sokadik alkalommal jutottál-e el idáig.

Amikor az elhatározás megszületik, akkor mindenki tiszta lappal indul. Én elhiszem és tudom, hogy aki változtatni akar magán, az felismerte, hogy valami nincs rendben vele. Gondolkozott, tépelődött, megoldások után kutatott, mire elhatározta, hogy erőfeszítéseket fog tenni. A “betegség” felismerésre került.

Kell még egy helyes diagnózis, majd egy jó cél. Innen már nem szabad visszafordulni!

1. A “betegség “ felismerése.

A felismeréssel az egyik legnehezebb lépést tetted meg! Rájöttél, hogy valami gond van, elhatároztad és akarod a változást.

2. A helyes diagnózis.

A probléma minél pontosabb megállapítása. Tudod, akár a betegségek esetében: a helyes diagnózis nélkül itt sincs hatásos gyógyítás. /Már megint az orvos beszél belőlem!:-)/

3. A cél megfogalmazása

  • Mit szeretnél?
  • Vékony a derekat?
  • Erősebb karokat?

Eleinte a cél legtöbbször csupán annyi, hogy hízni vagy fogyni akar valaki.

Nagyon fontos, hogy a cél reális legyen. Tisztában kell lenned a lehetőségeiddel. Mi az, amin lehet változtatni és mik azok az adottságok, amelyek nem befolyásolhatóak.

Érdemes minél pontosabban megfogalmazni a célt.

Mire gondolok? Például arra, amikor azt mondja egy fiatal nő: “Az utóbbi egy évben szép lassan felszedtem 4-5 kilót. Most még nem nagyon lehet észrevenni, de tudom, hogy ez baj, mert a tendencia egyértelmű: hízok, pedig nem akarok.

Ezt meg kell állítani és visszafordítani. 3-4 hónap alatt le szeretném adni a plusz kilókat és aztán az eredeti súlyomat és alakomat akarom megőrizni.” Ez egy konkrét és határozott célkitűzés. Sokkal célratörőbb és összeszedettebb gondolat, mint amikor azt hallom, hogy: “Jaaaaj, hát egy kövér disznó vagyok! Fogynom kéne valahogy!”

A célok különbözőek. Van, aki fogyni szeretne, más meg erősödni, esetleg egy-egy testrészén alakítani. Nézegeted magad a tükörben és igyekszel kitalálni, hogy hogyan tetszenél a legjobban magadnak és másoknak.

Benne vannak az érzéseid, a vágyaid, a környezetünk elvárásai, a divat, a kultúra. Rendben van ez így. Ne akarjunk nagyon-nagyon objektívek lenni amikor esztétikumról van szó! Természetesen vannak többé-kevésbé objektív mérőszámok, százalék számítások, amik segítenek. Ezek segítségével követhető nyomon a változás.

4. A következő lépés a cél eléréséhez alkalmas módszer kiválasztása.

A magazinok ontják a különböző fogyókúrás módszereket és vége-hossza nincs a “jó tanácsoknak”. Legyél körültekintő és kritikus! TÁJÉKOZÓDJ!!! Attól, hogy egy butaság szép köntösbe van csomagolva és hangzatos szlogenekkel kívánatossá tették, attól az még ostobaság marad.

Használd a józan eszedet! Legtöbbször már az is elég. Szánj rá annyi időt, amennyi a megértéshez kell! Ne fogadj el semmit csak azért, mert egy népszerű újságban olvastad, vagy mert a legjobb barátnődtől hallottad!

Mi a helyzet a különböző fogyókúrákkal? Brrrr, még a neve se jó! KÚRA??? Az valami kötelező, nehéz dolog, aminek alig várod a végét.

A fogyókúrák, ha véget érnek, akkor a kilók visszajönnek. Nem is csoda, hisz a módszerek egy része alapvetően hibás és egyoldalú, ami kizárja az eredményességet.
Van azonban olyan módszer is, ami megállja a helyét. Tudományosan megalapozott, kiegyensúlyozott és hosszú távon fenntartható, érdekes, megérthető és megtanulható.

Az igazán jó módszer nem egy diétás program csupán, hanem minden esetben testedzéssel kiegészített, komplex életmód-program.

5. Mérd fel, hogy mennyi idő alatt lehet elérni azt, amit tervezel!

A jó tervezés és ütemezés nem engedi, hogy előre rohanj vagy elégedetlenkedj a pillanatnyi eredmények elmaradása miatt.

6. Keress a célod eléréséhez hozzáértő, segítő szakembert, aki elmagyarázza, megtanít rá, tanácsokkal lát el és mindenben segít, amiben kell.

Aztán ásd bele magad a témába, hogy minél alaposabb ismeretekkel illetve tudással rendelkezz!

7. Már előre tervezz ellenőrző pontokat a hosszútávú folyamatba!

Alapvetően fontosak a rendszeres mérések, fotók, az eltelt és az előtted álló időszak áttekintése, megbeszélése.

8. Érdemes már a kezdeteknél gondolkozni azon, hogy a cél elérése után hogyan tartod majd fenn a szép, új állapotodat.

Ha kedvet érzel a változásra, akkor ne késlekedj, tedd meg az első lépést! Mérd meg, hogy hány kiló vagy! Vegyél egy centit, és jegyezd fel, hogy hány centi a derekad, a csípőd, a karod és a combod! Készíts egy egész alakos, fürdőruhás fotót magadról! Mindenképpen írd rá a dátumot is a lapra! Kezdetnek ennyi is megteszi.

A változásod ezzel megkezdődött!

Írta: Dr. Horváth Réka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük