Kiló, centi, százalék

Kiló, centi, százalék

június 12, 2018 Életmód 0

Megfelelő programmal a testi átalakulás nem reménytelen szenvedés lesz, hanem tudatos és élvezetes munka, aminek irányítói ti magatok vagytok.

Rugalmas, formás, fiatalos megjelenés. Ez a célja mindenkinek, akit foglalkoztat az, hogy egészségesen, fitten, magabiztosan élje az életét, élvezze a napjait. Nem érdemes azonban ezeket a jelzőket abszolút értékként értelmezni. Mondjuk inkább azt, hogy rugalmasabb, formásabb és fiatalosabb megjelenés! Ezzel egy irányt jelölünk ki, nem pedig egy távoli, esetenként nagyon elérhetetlennek tűnő állapotot.
A legtöbben fogyni szeretnének. Van olyan is, aki más arányokat akar, vagy néhány plusz kilót, mert nem elég széles a válla, mert pipaszár lábai vannak, mert azt szeretné, ha a mellkas körfogata nagyobb lenne, mint a csípőbősége, mert lapos vagy éppen hatalmas a feneke, mert nem formás a karja, mert hájas a hasa.….sokféle igény fogalmazódik meg.

Kérdezhetitek, hogy mi legyen a kilókkal, centikkel és százalékokkal. Azt javaslom, hogy ne foglalkozzatok vele. Pontosabban: ne úgy, ahogy eddig. Hogy mire gondolok? Valaki, aki kövér, elkezd fogyókúrázni. Nagyon eltökélt, “mindent megtesz”. “Alig eszik”, mindig éhes, nem érzi igazán jól magát. A reggeleket a mérlegen kezdi és este is onnan megy aludni. Ha a súlya csökken, akkor elégedett. Ha nagyobb számot lát, mint az előző alkalommal, akkor dühös, csalódott és elkeseredett. A címbeli értékek közül a legnagyobb ingadozást a testsúly mutathatja, becsapja könnyen azt, aki szinte rátapad a mérleg kijelzőjére és attól teszi függővé a jó vagy rossz kedvét, hogy mit mutat a skála. Tudom, hogy sokan azt szeretik, ha az eredményeket objektív módon lehet ellenőrizni. Ezt meg is tesszük. De azért nehogy ez legyen a hangulatotok legfőbb mozgatója!
Jöhet a méregetés! Ha változtatni akartok, jó, ha tisztában vagytok a céllal. Mi az, ami nem tetszik és mit szeretnétek elérni. Egyedül, nyugodtan, elegendő időt szánva rá, meg kell nézni magatokat ruha nélkül a tükörben. Ez sokszor nehezebb, mint gondolnátok. Mérjétek meg, hogy hány kilósak vagytok! Utána jönnek a centik. Mellbőség, haskörfogat, csípőbőség, comb körfogat és karvastagság. Készüljön egy egész alakos fénykép is, lehetőleg keveset takaró bikiniben! Majd ami a leginformatívabb adat lesz a jövőt tekintve: testzsír-százalék mérés. A méréseket az eredményesség ellenőrzésére 4 hetente érdemes megismételni megfelelő diéta és edzés mellett.
Van, akinél egyértelmű, hogy fogynia kell, mert jelentős túlsúllyal éli a napjait és konkrétan veszélyben van az élete. Van, aki az elmúlt időszakban kezdett hízni, és a kilók alattomosan, lassan de biztosan szaporodnak. Van, aki évek óta az utolsó 4-5 kilótól nem tud megszabadulni, és van, aki a vékony, takaró zsírrétegétől szeretne megválni. És olyan is akad, aki soványabbnak érzi és látja magát az elfogadhatónál és szeretne felszedni pár kilót.

 Zsír vagy izom?A tennivaló minden esetben hasonló. Fogyjon a zsír és maradjon az izom! Az, hogy melyik testrészünkről fogyunk, az az genetikusan meghatározott, tehát nem befolyásolható. Az izmainkkal azonban kedvünk szerint bánhatunk. Akár egy szobrász, oda rakhatunk izmot magunkra, ahova csak akarunk. Nem mondom, a dolog igényel azért egy kis munkát.

 

 

Jöjjön a szakember! Valószínűleg tudjátok, hogy a testsúly optimális csökkentése nem abból áll, hogy kevesebbet eszünk, futkározunk egy kicsit és jön a siker. A szakértelem a szakember dolga. A fogyni vagy hízni vágyó feladata az együttműködés, a kitartás, a végrehajtás és a TANULÁS. Aztán pedig, ha jön a változás, akkor a siker bezsebelése.
A testformák alakítása minden esetben együtt jár az addigi szokások egy részének komoly megváltoztatásával. Tudok segíteni, de nem ígérhetek könnyű utat. Ez nem a gyengék “sportja”. De biztosíthatlak benneteket, hogy bárki képes rá. Megfelelő programmal a testi átalakulás nem reménytelen szenvedés lesz, hanem tudatos és élvezetes munka, aminek irányítói ti magatok vagytok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük